A mák igen sokoldalú és közkedvelt növény. A mákgubóból előbújó, fekete aprócska pöttyök számos ételnek, italnak és gyógyhatású készítmények az alapanyaga. A teljesség igénye nélkül gondoljunk csak a mákos nudlira, beiglire vagy egy korty máklikőrre. Vajon tudtad, hogy ennyi mindenre gyógyír?
A mák egészségre gyakorolt jótékony hatásai:
1. Hatékonyan oltja a szomjat, csökkenti a lázat, a gyulladást, enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját.
2. Egyik fontos hozzávalója a hűsítő és nyugtató gyógyszereknek.
3. Olyan ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, mint a jód, mangán, cink, magnézium és réz.
4. Magjaiból kivont olaj hatékony a rákos daganatok kezelésében, mivel egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
5. Ízesíthető a kenyér, keksz, muffin, sütemény és más ételek is.
6. Az Ajurvédikus gyógyászatban a mákok néha megőrlik, majd tejjel elkeverve krémet készítenek belőle, amely bőrmegújító hidratálókrémként funkcionál.
7. Linolén savat tartalmaz, amellyel hatékonyan meggátolható a szív- és alhasi problémák kialakulása.
8. Nagy mennyiségű zsírsavat tartalmaz, amelyek a szervezet mentális állapotának fenntartásához szükségesek. Ezenkívül a mák gazdag omega-3 zsírsavakban.
9. Légzési problémák, fertőző betegségek, hasmenés és alvászavar kezelésénél használják.
10. Kevés mennyiségű alkaloidot tartalmaz, ezért számos idegprobléma esetén is alkalmazzák.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: