A cím mókásan hangzik, de most valóban a cékla és a céklalé rendszeres fogyasztása miatt ragadtam billentyűzetet. Nemcsak vasraktárainkat tudjuk feltölteni – illetve vashiányt megelőzni -, hanem vérkeringésünket és immunrendszerünket is óvjuk. A cékla termesztése ráadásul cserépben is pofon egyszerű. Levelei felhasználhatók különféle salátákhoz, szendvicsekbe, de akár főzeléket vagy frissítő smoothie-t is készíthetünk belőle.
Növeli az állóképességet
Az állóképesség javítása ugyancsak a nitráttartalomnak köszönhető. A rendszeres céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása. Egy kutatás során biciklistákon tesztelték a céklalé hatásait és a következőket találták: azok a sportolók, akik naponta 4 dl céklalevet ittak, gyorsabban teljesítették a a hosszabb távot, szemben azokkal a társaikkal, akik egyáltalán nem fogyasztottak céklalevet.
Segíthet az időskori hanyatlás esetén
A céklalé hatóanyagai javítják az agyi vérkeringést, így az agyszövetekbe több oxigén jut. Ezzel késleltethető a demencia kialakulása, illetve lassítható, ha már kialakult. A már kialakult demenciát visszafordítani nem lehet, a legtöbb, amit tehetünk, az a tünetek késleltetése vagy enyhítése.
Szívünk őre
Magas káliumtartalma miatt jótékony hatással vana szívre. A kálium szabályozza a szívmunkát, hiánya gyakran okoz szédülést, valamint szívritmus zavarokat. Kálium hiányában a szív nem képes a megfelelő összehúzódásra, így nem tud elegendő mennyiségű vért juttatni a szövetekbe. A cékla vagy céklalé rendszeres fogyasztásával támogathatjuk szívünk működését, szívbetegség vagy magas vérnyomás esetén javasolt naponta 1-2dl céklalé elfogyasztása.
Ásványi anyagok a céklában
A céklalé nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, folátot és egyéb ásványi anyagokat. Kálium mellett a következő ásványi anyagok találhatók meg benne nagy mennyiségben: kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, nátrium, cink, réz és szelén.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: