Sajnos az ünnepek közeledtével és az ünnepek alatt is hajlamosak vagyunk többet és rendszertelenül enni. Az ünnepek alatt pedig szinte mindent eszik az ember mindennel. A gazdag levestől kezdve a töltött káposztán keresztül a halig szinte minden megfordul a gyomorban, a desszertekről már nem is beszélve. Ezért, még mielőtt beleugrunk az ünnepi hajtásba, ismerjük meg, milyen emésztési bajai lehetnek a gyomornak:
– Megoldás: együnk lassabban és minden falatot rendesen rágjunk meg. Próbáljuk meg kerülni a szénsavas üdítőket. Ha a probléma ezután is fennáll, akkor érdemes szakember segítségét kérni.
– Megoldás: ne együk magunkat puffadásig. Evés után ne feküdjünk le azonnal és ne hajolgassunk. Ilyen esetekben a szűk ruhákat is kerüljük, mert nyomhatja a gyomrot, és fokozhatja vagy gyomorégéshez vezethet.
– Megoldás: gyomorrontás esetén fontos, hogy egy ideig diétázzunk, ne együnk semmi nehezet, kíméljük a gyomrot. A reszelt alma, a főtt krumpli, répa alkalmas ebben az időszakban, illetve a ropi és a keksz is. Nagyon fontos, hogy igyunk többet, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékot.
– Megoldás: elegendő mennyiségű folyadékot juttassunk a szervezetünkbe, vagyis minden étkezés alkalmával igyekezzünk meginni 1-2 pohár vizet, emellett fogyasszunk sok rostot. Érdemes egy kis testmozgást is beilleszteni a napirendbe, hogy elkerüljük a székrekedést.