Gyógyfutár

Csontleves gazdagon mindenféle jóval

A csontleves igazi kollagén bomba, ami jót tesz a csontoknak és ízületeknek. Emellett nagyon sok ásványi anyag fő ki a csontból, ami fontos a szervezet számára. És bizony vannak olyan területek és családok, ahol a gazdagon készített csontleves az ünnepi ebéd kezdő fogása. Nézük hogy is készül!

Hozzávalók:

1 kg karaj csont

5 db sárgarépa

3 db fehérrépa

fél zellergumó

3 kis fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

1 közepes karalábé

3 kis szem krumpli

1/4 kelkáposzta

1 kisebb fej karfiol

1 csokor petrezselyem

csigatészta

só, bors, szemes bors

Elkészítés: 

Először is a csontot rakjuk egy nagy lábasba és engedjük fel vízzel és magas hőfokon kezdjük el főzni. Amint felforrt elkezd majd habzani, azt szűrjük le róla. A habzás elég sokáig eltarthat, akár 20 percig is. Eközben a habot folyamatosan szedjük le róla, hogy ne maradjon benne. Ha már tiszta a leve és nem habzik tovább, akkor adjuk hozzá a zöldségeket. Ezeket ízlés szerint vághatjuk félbe, illetve egészben is hagyhatjuk. Levesszük takarékra a gázt, úgy hogy a leves ne forrjon fel közben. Ízlés szerint ízesítsük borssal és sóval. (1-2 kiskanál vegetát is rakhatunk bele) Legalább 3 órán keresztül főzzük így a levest, addig amíg a csonton lévő valamennyi hús le nem válik. Ha a csontról lefőtt a hús és a zöldségek is megpuhultak, akkor szedjük ki belőle a csontokat és a zöldségeket. A megmaradt levet szűrjük le, majd ebben a leszűrt lében főzzük ki a tésztát, ízlés szerint amennyire szükség van. És már tálalható is. A zöldségeket külön tálon tegyük a leves mellé.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. gyógyfutár says: (előzmény @Ferenc Hanzi)

    Remek ötlet, a szerecsendió, a babérlevél és a reszelt gyömbér csak még jobb ízt adhat a levesnek!

  2. Ferenc Hanzi says:

    Én szoktam még beletenni kevés szerecsendiót, egy darab babérlevelet és egy fél kávéskanál reszelt gyömbért. Ezek az ízeket nem viszik félre, viszont nagyon egészségesek és a leves is finomabb tőle. Viszont mi kihagyjuk a kelkáposztát, mert a páromnak a levesben nem jön be az íze.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!