A csontleves igazi kollagén bomba, ami jót tesz a csontoknak és ízületeknek. Emellett nagyon sok ásványi anyag fő ki a csontból, ami fontos a szervezet számára. És bizony vannak olyan területek és családok, ahol a gazdagon készített csontleves az ünnepi ebéd kezdő fogása. Nézük hogy is készül!
Hozzávalók:
5 db sárgarépa
3 db fehérrépa
fél zellergumó
3 kis fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 közepes karalábé
3 kis szem krumpli
1/4 kelkáposzta
1 kisebb fej karfiol
1 csokor petrezselyem
csigatészta
só, bors, szemes bors
Elkészítés:
Először is a csontot rakjuk egy nagy lábasba és engedjük fel vízzel és magas hőfokon kezdjük el főzni. Amint felforrt elkezd majd habzani, azt szűrjük le róla. A habzás elég sokáig eltarthat, akár 20 percig is. Eközben a habot folyamatosan szedjük le róla, hogy ne maradjon benne. Ha már tiszta a leve és nem habzik tovább, akkor adjuk hozzá a zöldségeket. Ezeket ízlés szerint vághatjuk félbe, illetve egészben is hagyhatjuk. Levesszük takarékra a gázt, úgy hogy a leves ne forrjon fel közben. Ízlés szerint ízesítsük borssal és sóval. (1-2 kiskanál vegetát is rakhatunk bele) Legalább 3 órán keresztül főzzük így a levest, addig amíg a csonton lévő valamennyi hús le nem válik. Ha a csontról lefőtt a hús és a zöldségek is megpuhultak, akkor szedjük ki belőle a csontokat és a zöldségeket. A megmaradt levet szűrjük le, majd ebben a leszűrt lében főzzük ki a tésztát, ízlés szerint amennyire szükség van. És már tálalható is. A zöldségeket külön tálon tegyük a leves mellé.
Remek ötlet, a szerecsendió, a babérlevél és a reszelt gyömbér csak még jobb ízt adhat a levesnek!
Én szoktam még beletenni kevés szerecsendiót, egy darab babérlevelet és egy fél kávéskanál reszelt gyömbért. Ezek az ízeket nem viszik félre, viszont nagyon egészségesek és a leves is finomabb tőle. Viszont mi kihagyjuk a kelkáposztát, mert a páromnak a levesben nem jön be az íze.