Szerintem már mindenki hallotta, hogy: “az anyu levesénél nincs jobb” és hogy amikor betegek vagyunk akkor másra sem vágyunk jobban, mint egy forró tányér csontlevesre. Tény, hogy isteni finom és nem árt beilleszteni az étrendbe, emellett pedig nagyon gazdag kollagén forrás is, ami pedig szinte elengedhetetlen fehérje a szervezetnek. De miért is?
- Csökkenti az ízületi fájdalmakat: a kor előrehaladtával a porcok gyengülhetnek, az izmok és ízületek pedig merevvé válhatnak. A kollagén csökkentheti a degeneratív ízületi megbetegedéseket és már a meglévő tüneteket is enyhítheti.
- Javítja az emésztést: a jótékony kollagén megtalálható a belek kötőszöveteiben is. Itt nagyon fontos
feladatot lát el, mert védelmet nyújt az allergiát okozó anyagok ellen, továbbá megakadályozza hogy a gyulladást okozó anyagok ne kerüljenek a véráramba. - Gátolja a bőr öregedését: mivel idővel csökkenhet a kollagén termelődés a szervezetben, ez kihathat a bőr állapotára is. A bőr jobban ráncosodhat, összeeshet és petyhüdtté válhat, a szárazságról nem is beszélve. A kollagén pedig rugalmassá teheti a bőrt.
- Cellulitisz ellen: mivel a kollagén segít a bőrt feszesebbé és rugalmasabbá tenni, a narancsbőrt csökkentheti, mert megváltoztathatja a bőr textúráját.
- Zsírégetés, izomépítés: nagyon fontos elem azoknak a kollagén, akik izmot akarnak építeni, hiszen az izomszövetek legfőbb összetevője a kollagén. Emellett tartalmaz olyan fontos anyagot, mint a glicin, ami a keratin előállításában nyújthat segítséget. A glicin pedig energiával láthatja el az izmokat egy-egy edzés során.
Maga a szervezet is termek kollagént, viszont a kor előrehaladtával a kollagén termelésének mennyisége csökkenthet. Ez a rossz táplálkozásnak is betudható, ezért fontos hogy illesszünk be étrendünkbe olyan ételeket melyek tartalmaznak kollagént és C-vitamint. A kollagén tehát ápolja az izmokat és az ízületeket, emellett a belső szervek egészségéért is felellős lehet. Strukturálhatja az ízületeket és az inakat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: