Lassan de biztosan pörögnek a napok, hamarosan itt a karácsony. A Mikulás érkezése után hamarosan a 2. adventi gyertyát gyújtjuk. Éppen ezért el kell kezdeni a karácsonyi finomságokat gyűjteni és összeállítani a menüt. A lekváros, porcukros linzerkarika egy jó választás az ünnepi asztalra. Elkészítése nem nehéz, nagyon finom és a gyerekek is imádni fogják mert csak bekapják és szaladhatnak is tovább. Lássuk:
Hozzávalók:
20 dkg margarin
1 tojás sárgája
1 kiskanál sütőpor
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
barack lekvár
Elkészítés:
Készítsük el a tésztát. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot és a sütőport. Egy csipet sóval ízesítsük majd kavarjuk össze a tésztát. Ezután adjuk hozzá a margarint és morzsoljuk össze a hozzávalókat. A citrom héját belereszeljük és hozzáadjuk a tojás sárgáját. Alaposan összedolgozzuk és gyúrjuk, amíg egy tésztát nem kapunk belőle. Ha ez megvan, akkor csomagoljuk folpackba és rakjuk a hűtőbe legalább egy órára. Ha letelt az egy óra, kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán 2-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Egy forma segítségével szaggassuk ki a formákat, a maradékot gyúrjuk újra és ismételjük meg a nyújtást és a szaggatást. Fontos, hogy ha a tészta felmelegszik, akkor ragadóssá válhat, ezért jó praktika, hogy miközben a kiszaggatott tésztákat tepsibe sütőpapírra rakjuk, addig a tésztát rakjuk vissza a hűtőbe, hogy ne melegedjen fel teljesen. A sütőt 180 fokra melegítsük és 10-15 perc alatt készre sütjük a kis kerek lapokat. A formáknak az egyik fele legyen teli, a másiknak a közepén legyen egy lyuk. Amint kihűltek ezeket fogjuk összepárosítani. Alulra a teli tészta, felülre a lyukas. Megtöltjük lekvárral őket, egy jól zárható dobozba rakjuk őket, és egy napig pihenni hagyjuk. Másnapra puha és omlós lesz. Mielőtt az ünnepi asztalra rakjuk szórjuk meg porcukorral.