Gyógyfutár

A zöldségek virága – a rózsás karfiol

A karfiol a zöldségek között is kiemelkedő helyet tölt be, hiszen nagyon sok jótékony hatása van, ami pozitívan hat a szervezetre. Ha egy igazi szuper zöldségre vágyunk, akkor érdemes a karfiol mellett dönteni. Ráadásul a boltok polcain és a zöldségeseknél is ebben az időszakban roskadoznak a polcok ettől a nagyszerű zöldségtől. Lássuk milyen pozitív hatásai vannak.

Immunerősítő:
Olyan ásványi anyag és vitamin bomba, mely komplex védelmet nyújt az immunrendszernek, emellett az idegrendszernek is.

Vitaminok és ásványi anyagok:
Minden zöldséghez hűen, a karfiol is teli van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Szinte az összes szükséges ásványi anyagot tartalmazza a szervezet számára, tehát napi 1 adag karfiol fedezi a napi C-vitamin szükségletet. Emellett nagy mennyiségben található benne K-vitamin, B6-vitamin és ásványi anyag, mint például a magnézium, foszfor, folsav, mangán, kálium, tiamin, nátrium, cink és még sorolhatnánk.

Óvja a szívet, és az érrendszert:
A benne található szulforafán javíthatja a magas vérnyomást és a vese funkciókat is segítheti. A folsav tartalma nagyon hatékony az érelmeszesedés megakadályozásában, emellett az agyvérzés kialakulásának az esélyét is csökkentheti. 

Gyulladáscsökkentő:
Sok olyan tápanyagot tartalmaz, amik gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ezek az anyagok már genetikai szinten kifejtik jótékony hatásukat, vagyis a szervezet működésének alapszintjén elkezdi pozitív hatásait.

Javítja a látást:
Szelén tartalma a látás szempontjából szinte elengedhetetlen, hiszen segíthet megakadályozni a szürkehályog és a sárga folt kialakulását, illetve a látás is élesedhet rendszeres fogyasztásával.

Emésztést segítő:
A sok rostnak köszönhetően pozitívan hat az emésztésre, és olyan anyagok vannak benne, melyek segíthetnek a gyomor belső egészségét fenntartani.

Rák ellen:
Tudományos kísérletek kimutatták, hogy a karfiolban található szulforafán megöli a rákos őssejteket, ezzel pedig lassíthatja a tumor növekedését. 

Terhesség alatt:
A magzat helyes fejlődéséhez is hozzájárul, hiszen olyan anyagokat tartalmaz, mint az A vagy a B-vitamin, ami a magzat helyes fejlődésében játszik szerepet ezért ajánlott a kismamáknak is fogyasztani. 

Hajra, bőrre:
Olyan ásványi anyagok és vitaminok vannak benne, melyek segítenek megőrizni a haj egészségét és természetes fényét, illetve a bőr feszességét, hiszen bizonyos benne található antioxidánsok öregedésgátló hatással bírhatnak.

Fogyást segítő:
Diétázóknak szinte kötelező az étrendbe építeni, mert energia tartalma alacsony ugyan, de nagyon gyorsan eltelít, tehát elég belőle keveset is enni, hogy úgy érezzük tele vagyunk. Alacsony a szénhidrát tartalma, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!