A kelbimbó említésére nagyon sokan negatívan reagálnak, pedig egy nagyon egészséges és finom zöldségről van szó. Sajnos hazánkban nem örvend nagy népszerűségnek, sőt vannak olyan országok, ahol kifejezetten utálják. Pedig nagyon sok jótékony hatása van a szervezetre, nagyon sok vitamint tartalmaz, és még finom is. Próbáljuk meg beépíteni az étrendünkbe addig amíg a szezonja van, ezzel is támogatva testük egészségét.
– Gazdag vitaminforrás
Nagyon magas a C-vitamin tartalma. Már napi 10dkg kelbimbó képes fedezni a napi C-vitamin bevitelt. Emellett nagyon sok B1-, B2-, és B6 vitamint tartalmaz. E-vitamin, A-vitamin és K-vitamin tartalma is említésre méltó.
– Ásványi anyagok
Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, nagy mennyiségben található benne kálium, kalcium, vas, mangán és réz, emellett élelmi rostok is vannak benne, illetve magas a fehérje tartalma is.
– Erősíti az immunrendszert
A benne található C-vitamin hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, az aszkorbinsav megakadályozza a fertőzéseket és megelőzhet némely betegségeket is. A téli időszakban főleg szükség van erre a nagyszerű zöldségre.
– Csontritkulás ellen
A nagy mennyiségű K-vitamin a csontok egészségéhez járul hozzá. Fogyasztásával csökkenthető a csontritkulás és a csonttörés esélye, nem mellesleg a csontok is erősíthetőek vele.
– Csökkenti a koleszterinszintet
Leginkább nyersen fogyasztva fejti ki koleszterin csökkentő hatását. Nagyon sok omega-3 zsírsav található benne, ami jótékonyan hathat a koleszterinre.
– Vércukorszint szabályzó
A benne található rostoknak köszönhető ez, hiszen rostgazdagsága miatt lassan halad át az emésztőrendszeren, így a felszívódása is több időbe telhet, ezáltal pedig nem emeli meg a vércukorszintet.
– Védi a szívet
Az antioxidánsoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően óvja a szív egészségét és még az ereknek is védelmet nyújt.
– Gyomorműködés
Rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hathat az emésztésre és hozzá járulhat a gyomor egészséges működéséhez. Megszüntetheti a székrekedést. Nagyon hasznos a hasi zsírpárna ellen, mert a rostjai megtisztítják bélfalat a káros salakanyagoktól és a lerakódott méreganyagoktól. Mivel gyorsítja az emésztést, azok gyorsabban távoznak a szervezetből.
– Daganatos megbetegedések ellen
Kaempferol található benne, ez egy antioxidáns, ami képes visszafogni a daganatos sejtek növekedését és enyhítheti a gyulladásokat. Továbbá a szulforafán – ami szintén megtalálható benne – a májban fejti ki pozitív hatásait. Olyan enzimek termelését serkenti a májban, amik a méreganyagok kiválasztásáért felelnek, így pedig csökkenthető a daganatos megbetegedések kockázata.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: