Gyógyfutár

4+1 dolog amit nem tudtál a rostfogyasztásról

A rostok a zöldségekben és a gyümölcsökben találhatóak. A hidegebb, téli időszakban pedig egyre nehezebb friss alapanyagokat találni, meg kell válogatni mit hol veszünk. De igyekezzünk, hogy zöldség  és gyümölcs mindig kerüljön az asztalra, hiszen nem csak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, nagyon egészségesek és csak bennük található rost. Ami nagyon sok betegséget megakadályozhat. Most ismerjünk meg néhány érdekességet a rostokról, és annak helyes fogyasztásáról.

  1. Többféle rost van:
    Kétféle rostot különböztetünk meg. Vannak a vízben oldódó rostok, illetve a vízben nem oldódó rostok. A vízben oldódó rostoknak zselésítő tulajdonsága van, ami azt jelenti, hogy lassítják az emésztést és hatékonyabbá teszik azt. Emellett a vastagbélben lévő jótékony baktériumok táplálékaként is szolgálnak ezek a rostok. Ilyen a zab, a hüvelyesek, a banán és a hagyma is.
    A vízben nem oldódó rostok vizet szívnak magukba, ezzel pedig növelhetik a bevitt táplálék mennyiségét és teltségérzetet okoz. Ilyen növény például az uborka, a paprika, teljes kiőrlésű gabonák, vagy az olajos magvak. 
  2. Lehet sok is:
    Az egészséghez napi 30 gramm növényi rostra van szükség. Egy felmérés szerint a magyarok nagy része ennek sajnos a felét sem viszi be a szervezetébe. De vannak olyanok is, akik túlzásokba esnek. Ez az jelenti, hogy valaki az átlagnál nagyobb mennyiséget fogyaszt, ennek pedig vannak mellékhatásai. Hasmenést, puffadást és alhasi görcsöket okozhat, valamint ásványi anyag hiány is felléphet. Ez azért alakulhat ki, mert a rostok megköthetik a tápanyagot még azelőtt hogy a szervezet hasznosítani tudná.
  3. Hiánya betegségekhez vezethet:
    Ha kevés rostot fogyasztunk, annak székrekedés lehet a vége. Azért, mert a rostok hozzájárulnak a méreganyagok eltávolításához a szervezetben. Ha pedig kevés rostot fogyasztunk, a bél mozgása lelassulhat, a salakanyagok felhalmozódhatnak és gyulladásokat okozhatnak. Rövidtávon a székrekedés és az aranyér lehet a tünet, de hosszútávon elhízáshoz, cukorbetegséget okozhat, még komolyabb esetben vastagbélrák alakulhat ki. A kevés rost fogyasztása immungyengeséget és bőrpanaszokat is okozhat.
  4. Folyadékpótlás:
    A rostok nagyon sok vizet köthetnek meg, ezért a rostdús táplálkozás mellé nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ha ezt nem tesszük, akkor székrekedést és puffadást okozhat.

4+1. Fokozatosság:
         Ha eddig az étrendünkben nagyon minimális rost szerepelt, és most hirtelen akarjuk elkezdeni pótolni, akkor csak fokozatosan álljunk             neki, hiszen az sem egészséges ha hirtelen bombázzuk szervezetünket a túlzott rostbevitellel.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!