Ha már fogyóban van a nyári elemózsiás készlet, akkor a sütőtök lekvárral pillanatok alatt fel lehet tölteni a spájz polcait. Krémesen finom, naranccsal ízesítve pedig egyenesen isteni lesz a végeredmény. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így az egészségre is jó hatással van, cukorbetegek is fogyaszthatják. Arról nem is beszélve, hogy mind a sütőtök, mind pedig a narancs is nagyon egészséges étel, tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal.
Hozzávalók:
60 dkg narancs (megpucolva)
40 dkg xilit
10 g dzsemfix
1 citrom leve
4-5 szegfűszeg
1 kiskanál fahéj
2 kiskanál reszelt gyömbér
1 kiskanál vanília aroma
Elkészítés:
Először is a tököt és a narancsot is pucoljuk meg, majd kockázzuk fel őket. A narancsot lehetőleg úgy hámozzuk meg, hogy fehér rész ne maradjon rajta. Öntsük őket egy fazékba, adjuk hozzá a fűszereket. A szegfűszeget, fahéjat, gyömbért és a vanília aromát. Főzzük puhára az alapanyagokat. Akkor jó, ha a sütőtök megpuhul. Ha ez megvan, akkor szedjük ki belőle a szegfűszeget, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk össze az egészet. Ezután adjuk hozzá a citromlevet és a xilitet, a dzsemfixet se hagyjuk ki. Keverjük simára a masszát, majd rakjuk vissza a gázra és forrástól számítva 1-2 percig főzzük még, folyamatosan kavargatva. És már készen is van a krémes lekvár. Vegyük le a gázról, töltsük üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Már lehet is feltölteni az üres polcokat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: