Az, hogy a körte mennyire egészséges, azt a korábbiakban már megismerhettük, ezért most egy olyan édességet készítünk, ami tartalmazza ezt a fantasztikus gyümölcsöt. A körte mellett helyet kap a mák. Bizony! Ajánlom mindenkinek, hogy keresztezze ezt a két hozzávalót, mert tökéletes végeredményt tudnak produkálni.
Hozzávalók:
5 db közepes körte
10 dkg mandula
30 dkg liszt
20 dkg vaj
37 dkg cukor
37,5 dl tej
4 tojás
1 vaníliás cukor
1 citrom leve
1 dl fehérbor
1 rúd fahéj
1 szegfűszeg
Elkészítés:
Először készítsük el a tésztát. A vajat, a lisztet, 10 dkg cukrot és egy tojást keverjük össze és gyúrjuk tésztává, majd alufóliába csomagolva rakjuk a hűtőbe legalább 30 percre. Ezután következik a mákos töltelék elkészítése. A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a mákot és a mandulát. A 12,5 dkg cukrot és az egy csomag vaníliás cukrot is adjuk hozzá és folyamatosan kavargassuk legalább 5 percig. Ezután egy kicsit hagyjuk kihűlni és a maradék 3 db tojást is keverjük bele. Most a körtét készítsük el. A bort forraljuk fel 1/2 dl vízzel, adjuk hozzá a megmaradt cukrot. Ezen kívül rakjuk bele a fűszereket, a szegfűszeget és a fahéjat és a citrom levét. A körtéket hámozzuk meg, vágjuk fel vékony szeletekre, és rakjuk a fehérboros lébe. Körülbelül 2-3 percig főzzük. Amíg hűl, melegítsük elő a sütőt 180 fokra és vajazzunk ki egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki a tésztával, úgy hogy legalább 3-3,5 centis peremet hagyjunk neki. Szurkáljuk meg a tészta tetejét villával, majd egyenletesen osszuk szét rajta a mákos töltelék felét. Ezután jöhet a körte réteg, osszuk el ezt is a mákos massza tetején, de 5-6 szeletet hagyjunk meg, majd jöhet a töltetlék második fele. A megmaradt körte szeleteket szépen rendezzük el a torta tetején, majd mehet is a sütőbe, 45-55 perc alatt készre sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: