Az őszi hónapok nem lennének teljesek egyik szuper gyümölcsünk nélkül, ez pedig a körte. Vannak akik nem szeretik, vannak akik igazából nem is tudják, hogy miért nem eszik, de most itt van néhány érv, hogy miért is érdemes minél több körtét enni.
– Vitaminbomba:
Már egy közepes méretű körtével is tudjuk biztosítani a napi C-vitamin szükségletet. Emellett tartalmaz még K-vitamint és B-vitamint és számos ásványi anyagot. Ilyen például a kálium, kalcium, a vas és a magnézium is.
– Magas rosttartalom:
Rosttartalmának köszönhetően a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Szintén a nagy rosttartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert és a gyulladásokkal is könnyebben veszi fel a harcot a szervezet.
– Salaktalanít:
Szintén a nagy mennyiségű rostnak köszönhetően jót tesz az emésztésnek. Meggyorsíthatja az emésztést és segít kimosni a méreganyagokat a szervezetből. Ezzel a diétázók és fogyni vágyók egyik jó barátja ez a gyümölcs, emellett a vastagbálrák kialakulását is csökkentheti.
– Védi a szívet:
Magas rosttartalmának köszönhetően nagyon jót tesz a szívnek, hiszen a rost csökkenti a koleszterin szintet, megköti az epesavat és kihajtja azt a szervezetből. Tartalmaz kvercetint, ami csökkenti a vérnyomást, ezzel is hozzájárulva a szív egészségéhez.
– Vércukorszint szabályzó:
A cukorbetegek egyik legjobb csemegéje, egyrészt gazdag rostforrás, másrészt alacsonya a glikémiás indexe. Az édes ízének köszönhetően az édesség utáni vágy is enyhülhet. A körtében található tápanyagokat a szervezet lassan emészti meg, így nem emeli meg a vér glükóz szintjét, tehát szabályozza azt.
– Védi a látást:
Az időskori vakság egyik leggyakoribb oka lehet a makula degeneráció. A körte fogyasztásával megelőzhető az időskori vakság.
– Csontritkulás ellen:
A benne található bór, a még hozzájáruló kalcium és a magnézium, ezek együttes erővel megakadályozhatják a csontritkulás kialakulását. Nem mellesleg egyes ízületi gyulladások kialakulását is csökkentheti.
– Rák ellen:
A sok vitamin mellett egy nagyon fontos ásványi anyagot tartalmaz, ez pedig a réz. Ez az antioxidáns harcol a szabad gyökök ellen, ezzel pedig lényegesen csökkentheti a rák kialakulását.
Felnőttként sem kell lemondani róla, együnk amíg szezonja van 🙂
Mennyit ettem gyerekkoromban. 😀 😀 😀