Alig van olyan magyar étel, ami valamelyen formában ne tartalmazna paprikát. Legyen az őrölt formában a pörköltek alap hozzávalója, vagy a levesben “csak az íze kedvéért” fajta paprika. De nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert nagyon egészséges zöldség, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett jótékonyan támogatja szervezetünk egészségét. De miért is érdemes fogyasztani?
- Sok C-vitamint tartalmaz. Érdemes tudni, hogy a pirospaprika kb. háromszor annyi C-vitamint tartalmaz mint a fehér vagy a sárga testvére, a zöld paprika pedig ezeknek a kétszeresét tartalmazza.
- Nagy mennyiségben vizet tartalmaz. A diétázóknak is nagyon hasznos beilleszteni az étrendben, mert nagyon kevés a kalória tartalma.
- Rák ellen. Főként a pirospaprika, illetve a pritaminpaprika sok foszfort, káliumot, kalciumot és Béta-karotint tartalmaz. Ezek az anyagok pedig semlegesíthetik a szabad gyököket, ez pedig a rák ellen nyújthat védelmet.
- Migrén ellen, mert a paprika úgynevezett kapszaicin anyagot tartalmaz, mely nagyon hatásos a migrénnel küzdőknek. Sok helyen lehet ilyen anyaggal ellátott spray-t vagy kenőcsöt venni.
- Fájdalomcsillapító hatással bír. A benne található kapszaicinnek köszönhetően, mert a fájdalomingereket továbbító vegyületet zavarja meg ez az anyag. A kapszaicint tartalmazó kenőcsök nagyon hatásosak ízületi fájdalmak, hátfájás vagy neuropátiás fájdalom kezelésére is.
- Segíti az emésztést, mivel sok vizet tartalmaz, vízhajtó hatása is van. Ennek köszönhetően fokozhatja a húgysav kiválasztást is.
- Fokozza az emésztést, fokozza a nyál és gyomornedvek elválasztását, ez pedig az ételek gyorsabb lebontását teszi lehetővé. Védi a gyomor nyálkahártyáját is az alkohol vagy a savak ellen. De azért óvatosan kell bánni a paprikával, mert nagy mennyiségben megviselheti a gyomrot.
- Segíti a sebek gyógyulását. A benne található provitamin-tartalomnak köszönhetően gyorsíthatja a sebek gyógyulását, védi a bőrt és a nyálkahártyát, a bőrbetegségekre is jótékonyan hat. Mindezek mellett javíthatja a látást is.
- Fertőtlenítő hatása van. Nagyon hasznos a nátha idején, mert az orrdugulást is enyhítheti, torokfájás illetve torokgyulladás esetén is ajánlott fogyasztani.
- Javítja a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást.
- Felfrissíti a testet, fáradtság ellen is fogyasztható.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: