Második hete kezdődött el az iskolaszezon és már javában dübörög az ősz. Mi sem lehetne jobb ötlet, minthogy otthon készítsünk isteni finom fahéjas csigát a gyermekeinknek. Ráadásul mindezt egészségesen, cukor nélkül és teljes kiőrlésű liszttel készítve. Lássuk hogyan készül!
Hozzávalók:
80 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg margarin (ezt kókuszzsírra is cserélhetjük, így még egészségesebb lesz)
5 dl növényi tej
1 dkg élesztő
8 dkg eritrit
1 kiskanál só
A töltelékhez:
20 dkg margarin (szintén lehet kókuszzsírral helyettesíteni)
8 dkg eritrit
2 evőkanál fűszerkeverék – ebben van fahéj, szegfűszeg és szerecsendió, (legnagyobb része a fahéj)
1 csipet só
A tetejére:
apróra tört mandula
Elkészítés:
Először melegítsük fel a tejet és adjuk hozzá az élesztőt és keverjük el. A tejes keverékhez adjuk hozzá a margarint meg a sót, majd a lisztet és az eritritet. Gyúrjunk tésztát a hozzávalókból. Ha kész a tészta, akkor takarjuk le és kelesszük 30 percig meleg helyen. Addig el tudjuk készíteni a tölteléket. A margarint keverjük össze az eritrittel, a sóval és a fűszerekkel. Addig kavarjuk, amíg egy puha masszát nem kapunk. Fél óra leteltével vegyük elő a tésztát, gyúrjuk át, majd osszuk el négy felé. Az első negyedet nyújtsuk ki, kb 4-5 centi vastagságúra, így nagyobb csigákat kapunk. Majd kenjük meg a töltelék 1/4 részével és tekerjük fel. Nagyjából 1 ujjnyi vastagságú szeleteket vágjunk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk szép sorban őket, helyet hagyva köztük, hogy ha megdagad akkor ne érjenek össze. A tepsiben is hagyjuk még legalább 20 percig kelni a tésztát, a tetejét szórjuk meg a manduladarabokkal, ízlés szerint amennyi jól esik, majd 230 fokos előmelegített sütőbe rakjuk. 15-20 perc alatt süssük készre és ismételjük meg ezt a műveletet a többi tészta darabbal is. A gyerekeknek egészséges és finom reggeli.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: