Gyógyfutár

Kezeket fel, aki szereti a szilvát!

Csak pár napja, hogy berobbant az ősz, és nem is hazudtolja meg magát, máris néhány fokkal hűvösebb van. De az időjárás mellett a szezon gyümölcsei is cserélődnek, a finom, lédús dinnyét leváltja a szintén nagyon egészséges szilva, alma és a szőlő. A mai napon a szilváról tudunk meg többet. Egy szintén nagyszerű gyümölcsről van szó, magában is, de köretként vagy desszertként is fogyasztható. Gombócként akár főételnek is tálalható. Ha pedig meg akarjuk őrizni a hidegebb időkre, akkor lekvárt, vagy befőttet is készíthetünk belőle. De “hab a tortán”, hogy nem csak sokoldalúan felhasználható, hanem számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

A szilva – fajtájától függően – júliustól egészen októberig terem. A szilvát, egy halvány kék színű hamvas, viaszréteg fedi. Ez védi meg a gyümölcsöt a kiszáradástól. Az érett szilvának mindig feszes a bőre, lehet puhább és keményebb is, színe általában élénkebb, illata friss és üde. Átlagosan egy fán 35-50 kg gyümölcs terem egy szezon alatt. 

Néhány pozitív tulajdonsága:

  • Vitamin és ásványi anyag bomba.
  • Nagy C-vitamin forrás. Ez kiválóan alkalmas a gyulladások ellen, és a rák ellen is , hiszen a szabad gyökökkel is felveszi a harcot.
  • Gazdagon tartalmaz A-vitamin, ami jótékonyan hat a nyálkahártyára és a szem egészségének is jót tesz, emellett tartalmaz és béta-karotint is.
  • K-vitamin tartalma sem elvetendő, ez nagyon fontos a csontok fejlődéséhez, a véralvadáshoz is fontos. 
  • Ásványi anyagokat is tartalmaz, legfontosabb a vas, magnézium vagy a kálium. A vas segít a vörösvérsejtek képzésében. A kálium jó hatással van a vérnyomásra és szabályozza a szívverést. 
  • Vízható hatású. Legalább 85%-a víz, emellett a héjában található cellulóznak köszönhetően és a benne található rostoknak hála vízhajtó hatású. A salakanyagok kiürítésére is nagyon hasznos.
  • Nem tartalmaz telített zsírsavakat. 
  • A benne található rostok segítik az emésztés és az anyagcserét, így a székrekedés ellen is fogyasztható. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!