Ennek a kevesek által ismert és fogyasztott gyümölcsnek nagyon sok féle neve van. Sokan egresként ismerik, de van aki piszkeként vagy köszméteként emlegeti. Ez egy nagyon igénytelen növény, viszont annál finomabb és egészséges is.
Ez a növény főleg a hegyvidékeken terem, termése egy kissé szőrös, átlátszó héjjal. Színe egészen a zöldtől a vörösig terjed. A termése kissé csalóka, hiszen a kicsit szőrös külső alatt húsos belsőt takar ami nagyon finom, van édesebb, de van savanykásabb is. Sok jótékony hatása van, amik pozitívan hatnak a szervezetünkre, ismerjünk meg belőle néhányat.
- Gazdag vitaminforrás. Tartalmaz A-vitamint, B-1 vitamint és C-vitamint is.
- A szervezet számára fontos anyagok találhatóak benne, mint például gyümölcscukor és szőlőcukor amik serkentik az agyműködést.
- Ásványi anyagok nagy mennyiségben vannak benne. Ilyen a kalcium, foszfor vagy a kálium.
- Segíti az emésztést és a bélműködést.
- Nagy mennyiségben tartalmaz pektint, ami szintén az emésztésben nyújt segítséget.
- Gyulladáscsökkentő hatása van, hűsít, lázas megbetegedések ellen is használható például szörp formájában.
- Jótékonyan hat a szívre és a májra is, ezért is érdemes fogyasztani.
Magát a gyümölcsöt általában fél érett állapotban szüretelik, ilyenkor az íze savanyú. Oda kell figyelni, mert ha sokat fogyasztunk belőle akkor hasmenést okozhat.
Gyakran tálalják szószként és köretként elkészítve húsok mellé, hiszen segíti az emésztést, így a szervezet hamarabb meg tud birkózni a nehezebb fogásokkal.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: