A lédús görögdinnye
Javában tombol a dinnyeszezon. A sárgától a pirosig mindenféle fajtája kapható. Nyáron a nagy kánikulában olyan jól semmi sem esik, mint egy hidegre hűtött dinnye. De amellett hogy nagyon finom, nagyon egészséges is a görögdinnye. Vegyünk sorra néhány fontosabb élettani tulajdonságot, amit a dinnye majszolás során nyújtunk a szervezetünknek.
- Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sok C-vitamin, A-vitamin, B-vitamin található benne. Emellett gazdag kalcium, kálium és magnézium forrás is.
- Magas kálium tartalmának köszönhetően jót tesz a vese működésének. A kálium csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját.
- Kálium és magnézium tartalma csökkenti a vérnyomást, és még az erekre, érfalakra nehezedő terhelést is. Ez nem csak a vérrögök kialakulását csökkenti, de még a szívnek is jót tesz.
- Mivel nagy része víz, így serkenti a vizeletürítést is, ezzel pedig segít kijuttatni a méreganyagokat a szervezetből. Ez a sok víztartalom ebben a nagy melegben azért is hasznos, mert segít pótolni a kánikulában elvesztett folyadékot. És ami ráadás, hogy még a bőrre is jó hatással van, szebbé teheti azt.
- Csökkenti a testhőmérsékletet.
- A benne található karotinoid, a likopin nagyon hasznos a rák megelőzésében. Kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a prosztata-, mell-, vastagbél-, vagy a tüdőrák kialakulásának esélyét.
- És ha mindezek nem lennének elegek, akkor még a libidóra is pozitív hatással van, hiszen a benne található arginin segíthet az erekciós problémák leküzdésében. Továbbá a nőknél és a férfiaknál is egyaránt stimuláló hatással bír.