Az őszibarack mellett a nyár egyik koronázatlan gyümölcse a sárgabarack. Aranysárga színével, édes ízével szinte mindenki imádja. De emellett nagyon sok jótékony élettani hatása van, ami elengedhetetlen a szervezetünk számára. Ezért is fontos, hogy együnk belőle minél többet, főleg most hogy itt a szezonja, nincs is jobb a friss gyümölcsnél. Fogyókúrázók is bátran csemegézzenek belőle, hiszen több mint 80%-a víz és zsírtartalma is szinte elenyésző, de az aszalt sárgabarack is igen közkedvelt. Lássuk a legfontosabb tulajdonságait.
- C-vitamin: sok C-vitamint tartalmaz, ami jót tesz a szívnek, hiszen a C-vitaminban dús ételek megelőzhetik a szívbetegségeket.
- Magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, és még a magas koleszterin ellen is hasznosan lép fel.
- Jelentős pektin mennyiséget tartalmaz, ami egy rost, ez segíti az emésztést és a székrekedés kockázatát is csökkenti.
- Ásványi anyagok tárháza.
- Antioxidánsok bő mennyisége található benne, ezek erősítik az immunrendszert és még a szemre is jó hatással vannak, hiszen tartalmaz béta-karotint, ez pedig serkenti a szem vérkeringését. A benne található A-vitamin visszaszoríthatja az időskori szemromlást.
- Nagy kálium tartalma segít szabályozni a vérnyomást és a folyadékháztartást is.
- Nagyobb mennyiségű kalcium és foszfor található benne.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: