Gyógyfutár

Gyulladáscsökkentő ételek

Napjainkban egyre több ember küzd különféle akut vagy krónikus gyulladással, amelyek gyengítik az immunrendszert.  Ezek még súlyosabb betegségeket is okozhatnak. Ilyen például szív- és érrendszeri problémák, de a rák is ide sorolható. Vannak olyan ételek, amelyek ezen gyulladások ellen hasznosan fellépnek. Ismerjünk meg párat!

Kutatások bizonyítják, hogy a gyulladáscsökkentő diéták jó hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra, enyhítik az ízületi gyulladásokat, növelik az immunrendszer ellenálló képességét, továbbá a cukorbetegség megelőzésében is segíthetnek. Emellett ez a diéta a felesleges túlsúly elvesztésében is segít, illetve az ideális testsúly megőrzésében is nagy szerepet játszhat.

A gyulladáscsökkentő diéta alapelvei

Az immunrendszer a kor előrehaladtával, betegség miatt, vagy egészségtelen életmód következtében legyengülhet. Ezért antioxidáns hatású vegyületeket érdemes fogyasztani. A diéta lényege a nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása. Kiemelten jótékony hatású: citrusfélék, cseresznye, meggy, áfonya, sárgabarack, sárgadinnye, dinnye, kelkáposzta, hüvelyesek, retek, cékla, sütőtök, hagymák.

Továbbá ajánlott magvakat (dió, mogyoró, mandula) és halat fogyasztani, melyek Omega 6 és Omega 3 zsírsavakat tartalmaznak. Az olajok közül a halolaj mellett az olívaolaj az egyik legegészségesebb.

Fehérjékből és a tejtermékekből az alacsony zsírtartalmúakat kell előnyben részesíteni (fehér húsok), szénhidrát bevitelünket pedig teljes kiőrlésű gabonafélékből érdemes feltölteni. 

A cukor csökkenti az immunrendszer aktivitását, így fogyasztása kerülendő.

A napi folyadékbevitel 2,5-3 liter legyen, ennek nagy része víz, de zöld tea formájában is lehet fogyasztani.

Ájurvédikus rövid kúra

Az ájurvéda az indiai kultúra több ezer éves hagyományokra épülő élettudománya. Nagy hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére és a hagyományos orvoslásra is. Az ájurvédikus kúrák közt is van gyulladáscsökkentő diéta, ennek alapelve, hogy kevés fehérjét fogyasztunk, így a szervezetünk a többlet kalciumot igyekszik a csontszerkezetbe beépíteni. Fehérjéből tehát a lehető legminimálisabbat ajánlott fogyasztani, a napi kalcium bevitel reggel-este 500-500 mg legyen.

Alacsony fehérjetartalmú alapanyagok:

Zöldségek: cékla, tökfélék, zeller, krumpli, répa, karalábé, retek, hagyma, paprika, paradicsom, karfiol.

A gyümölcsök többsége, a banánt kivéve.

Gabonafélék: rizs, árpa, hajdina, köles

Olajak: olívaolaj, repceolaj, napraforgóolaj

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!