Javában dübörög a spárga szezon. Ez egy nagyon egészséges zöldség, nagyon sok féle-fajta étel készíthető belőle, egészen a levestől, a főételen keresztül a köretig, szinte minden helyzetben megállja a helyét. Mind a zöld és mind a fehér fajtája nagyon finom, érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, amíg megtalálható a boltok polcain. Ma egy nagyon finom rakottas, spárgás, sonkával megízesített pitét készítünk.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 tojás
10 dkg vaj
1 kiskanál só
A töltelékhez:
50 dkg spárga
15 dkg sonka
4 tojás
2 dl tejföl
10 dkg sajt
só, bors
petrezselyemzöld
Elkészítés:
Először készítsük el a tésztát. A lisztet és a sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a kockákra vágott vajat és addig morzsoljuk össze, amíg egy darabos morzsa állagot nem kapunk. Ekkor a közepébe vájjunk egy lyukat, abba öntsük bele a felvert tojást, amit egy kanál vízzel kevertünk össze. Majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, fóliázzuk be, majd legalább fél órára rakjuk a hűtőbe. A 30 perc elteltével vegyük ki a hűtőből, csomagoljuk ki, majd a tetejére rakjunk új fóliát és nyújtsuk ki. Rakjuk a pite formába, szurkáljuk meg az alját, majd rakjunk rá sütőpapírt, arra pedig nehezéket, a rizs teljesen megfelelő erre a célra. Majd előmelegített sütőben 200 fokon legalább 15 percig süssük, majd vegyük ki és vegyük le róla a sütőpapírt a nehezékkel és hagyjuk kihűlni. Addig a töltelékhez a spárgát tisztítsuk meg, vágjuk le a végeit és daraboljuk fel ahogy szeretnénk. Sós vízben főzzük meg a szárakat 2-3 perc alatt, majd rakjuk bele a spárga fejeket is és még 2 percig főzzük. Ezután öblítsük le hideg vízzel. Majd a tejfölt keverjük össze a tojásokkal, a petrezselyemzölddel és a fűszerekkel. Alaposan keverjük össze, hogy mindenből jusson mindenhova, majd a reszelt sajtot is adjuk hozzá, és keverjük össze. A sonkát daraboljuk fel apró kockákra. A tésztára rakjuk rá a spárgát, majd a sonkát és végül öntsük rá a tejfölös keveréket, mindenhova egyaránt jusson. Melegítsük elő újra a sütőt és legalább 30 percig süssük. És már készen is van.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: