Már pörög az óra, és itt a Húsvét. A sonka és a tökéletes desszert után az ünnepi asztal elengedhetetlen fogása a hagyományos, omlós fonott kalács. Reggelire tejjel lekvárral a legfinomabb és még a gyerekek is imádni fogják, hiszen édes és puha, gyorsan elfogyasztható. Ha pedig nem tud megülni egy helyben a pici akkor menet közben is egy-egy falatka elég.
Hozzávalók:
3 dkg vaj
4 dkg porcukor
1,2 dkg élesztő
1,4 dl tej
1 db tojás a tésztához, 1 db tojás a kenéshez
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos porcukros tejben. Ezután összekeverjük az összetevőket, a lisztet, az 1 darab tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a felolvasztott vajat. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és ezeket keverjük össze, gyúrjuk össze a tésztát és dagasszuk meg. A tésztát egy olajozott edénybe rakjuk és 30 perc alatt kelesszük meg, legalább a duplájára. A megkelt tésztát osszuk fel annyi részre, ahány kalácsot szeretnénk készíteni. Majd a tészta darabokat vegyük ketté és sodorjunk belőle rudat, majd fonjuk össze őket. Ha meg vannak, akkor a másik tojással kenjük be a tészta tetejét, majd megint kelesztjük fél órán keresztül. Ha letelik a fél óra, akkor megint megkenjük a tetejét tojással és előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük, úgy hogy a teteje aranybarna legyen. Ha kihűlt felszeleteljük és már fogyasztható is.