Az olajbogyó egészséges!
Talán kevesen tudják, de az olajbogyó egy gyümölcs, annak ellenére hogy általában sós lében tároljuk és fogyasztjuk. Termesztése nagyon régre nyúlik vissza, még az ókori Görögországba. Szépen lassan kezdett el terjedni, illetve eljutni az ázsiai országokban, Egyiptomba, majd pedig Európába is. Ez nagyon jó, hiszen számos jótékony hatása van.
- Telítetlen zsírsavakt tartalmaz, például linolsav, vagy linolénsav.
- Az egyszerű zsíroknak köszönhetően jótékonyan hat a koleszterinre.
- Magas az antioxidáns tartalma, ez azért fontos, mert ezek hasznosak a cukorbetegség ellen, de még az öregedést is lassítják. Az antioxidánsok segítenek a reumás tünetek enyhítésében is.
- A héja maslin savat tartalmaz, amely a vastagbélrák ellen nagyon hasznos.
- Sok vitamint tartalmaz, mint például, A-vitamin, D-vitamin és E-vitamin nagyobb mennyiségben található benne.
- A szív munkáját is javítja az olajbogyó, a májnak is jót tesz, illetve az izmoknak és bélrendszernek is nagyon hasznos gyümölcs. Mindezeket a magas rosttartalmának köszönheti.
- A népi gyógyászatban is használták már az olajbogyót, főként gyomorrontás kezelésére, gyomorfekély ellen, vagy légúti hurut és gégegyulladás orvoslására is alkalmazták.
- Gyulladáscsökkentő hatása van, értágító és vérnyomáscsökkentő is egyben.
- Mivel védi az érrendszert a meszesedéstől, így csökkenti a koleszterin szintet, hiszen megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán.
- D-vitamin, illetve kalcium tartalmának köszönhetően nagy mértékben hozzájárul a csontok védelméhez.