Folytassuk az előző részünket, továbbra is az életünk fő alkotó része van a porondon, a víz. Már megtudhattuk hogy testünkben milyen arányban van jelen a víz, milyen jótékony hatásai vannak szervezetünkre. Ma kicsit bővebben megismerjük a szomjúságot és annak érzését, illetve hogy mit kell inni.
Mi is az a szomjúság?
Azok a sejtek, melyek a vízháztartásunkat szabályozzák, azok nagyon érzékenyek, még egy fél százalékos térfogatcsökkenést is képesek érzékelni. Ekkor már indul a riasztás az agyba érkező ingerekre, ez pedig a szomjúságérzet. Ugyanekkor a test jelez a vesének és a verejtékmirigyek működése is csökken.
Milyen testi tünetei vannak a szomjúságnak?
Ha a test érzi, hogy “szomjas”, akkor egyből elkezdi átcsoportosítani a víz forrásokat, a kevésbé fontos részekből vonja el a vizet, hogy a létfontosságú részek nedvesek maradjanak. Több tünete is van annak, amikor a testünk vízért szomjazik.
- Fejfájás, agyműködés: a víz hiányában az agysejtek zsugorodnak, ami fejfájást okozhat, illetve az ingerületátvivő anyagok szállítórendszere sem működik megfelelően.
- Magas vérnyomás: a kevés víz miatt a véredények keresztmetszete csökkenhet, ha a testben csökken a víz térfogata. Magas vérnyomás során testünk biztonsági vésztartalékot próbál létrehozni.
- Ízület betegségek: a porcok nagyon sok vizet tartalmaznak, ennek köszönhető, hogy az egymással szemben elhelyezkedő porcok könnyen tudnak csúszni egymáson. De ha a test dehidratált, akkor a folyadékhiány miatti súrlódás fájdalmat és károsodást okozhat.
- Forrásvíz: eredendően tiszta vízről van szó, a felszín alatt tárolódik és természetes módon tör fel a felszínre, és közvetlenül a forrásnál palackozzák.
- Ásványvíz: szennyeződésmentes, védett föld alatti vízadó rétegből származik. Ez a víz eredendően tiszta, azonnal fogyasztható és a helyszínen azonnal palackozzák. Tartalmazza a szükséges ásványi sókat, illetve tartalmaz kalciumot, magnéziumot, kaliumot, cinket, vasat foszfort és még sorolhatnánk.
- Gleccservíz: több százezer éve megfagyott jégtakarókból nyert és palackozott vízről van szó. Teljesen ízetlen, hiszen oldott ásványi anyag tartalma szinte nulla. Nagyon gyakran használják borok koktélok alapanyagának, hiszen az eredeti ízt nem változtatja meg.
Sokan a szénsavmentes vizeket részesítik előnyben, mert a szénsavas vizek olyan oldott gázokat tartalmaznak, melyek a gyomorban feloldódva feszülő érzést és refluxot okozhatnak.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: