A mák nem csak egy apró szemekből álló növény, aminek a fogyasztása után azonnal fogat kell mosni, mert az apró fekete golyók beleragadnak a fogakban. Nagyon is sok, jótékony tulajdonsága van, amiről kevesen tudnak, és a kellemetlenségek miatt nem is igen fogyasztják, pedig ez nagy hiba. Lássuk milyen hatásai vannak szervezetünkre a máknak és miért érdemes karácsonykor is enni mákos bejglit.
- Vas: egy kiskanál mák már nagyban hozzájárul szervezetünk egészségéhez, hiszen nagyon sok vasat tartalmaz. A vas ugye hozzájárul ahhoz, hogy a belélegzett oxigén mindenhova eljusson a szervezetünkbe és a testünkbe, nem mellesleg az immunrendszernek is elengedhetetlen tápanyag a vas.
- Kalcium és a foszfor: bizony, egyetlen kiskanál mákban megtalálható a napi kalcium és foszfor szükséglet. ezek nagyon fontosak a csontoknak, fogyasztásukkal csontjaink sűrűbbek és erősebbek lesznek. A kalcium fontos az izmok és idegsejtek egészségének is.
- Cink: az immunrendszernek nagy szüksége van a cinkre, nem mellesleg a sejtképzésben is nagy szerepe van. De oda kell figyelni, mert a cinkből nem szabad sokat bevinni a szervezetbe, mert a szervezet nem képes elraktározni ezt a nagyon hasznos tápanyagot.
- Rostok: szintén egy kanál mák sok rostot tartalmaz, nem is lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a rostok nagyban hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez és segítenek a székrekedés elkerülésében. A rostok csökkentik a koleszterint és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen is fogyasztható.
- Réz: igen, rezet is tartalmaz, ami erősíti a csontokat és a szöveteket, illetve védi a DNS-t a károsodástól a sejtekben.
Ezek mellett a mák tisztítja a beleket és segít méregteleníteni a szervezetet, hiszen képes eltávolítani a lerakódott szennyeződéseket.
Egyre gyakrabban használják a mákolajat, hiszen telítetlen zsírsavak találhatóak benne, ezért rákmegelőző hatása lehet, a benne található linolénsav pedig segít megőrizni a szív egészségét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: