Gyógyfutár

Hagyományos töltött káposzta az ünnepi asztalra

Itt az ideje, hogy az ünnepi asztallal is foglalkozzunk, a mézeskalács és a bejgli mellett az ünnepi vacsora elengedhetetlen fogása a töltött káposzta. Legalábbis mifelénk. Ezért lássuk ennek az isteni ételnek az elkészítését, hagyományosan, ahogy  a nagymamám készítette.

Hozzávalók:

1 kg darált hús

20 dkg rizs

1,5 kg savanyított káposztalevél

50 dkg savanyított apró káposzta

2 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

pirospaprika

só,bors

Elkészítés:

A rizst főzzük ki, de ne teljesen csak félig főzzük meg. A húst összekeverjük a felkockázott hagymával, a lereszelt fokhagymával és a félig megfőzött rizzsel. Ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál pirospaprikát. Jó alaposan dolgozzuk össze az összetevőket, hogy mindenhova jusson minden. Ezután a káposztaleveleket szedjük szét, alaposan mossuk ki, majd töltsük meg a töltelékkel. Göngyöljük bele a húsos masszát, majd a végeit nyomkodjuk vissza, hogy ne folyjon ki a töltelék. A kimaradt káposztaleveleket daraboljuk fel és rakjuk a lábas aljára, majd erre rakjuk a megtöltött káposztákat. Az aljára rakjuk az apró káposztát is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a káposztákat. Ezután néhány nagyobb levéllel takarjuk le, majd legalább 70 percig főzzük. Ha puhára főtt akkor tejföllel tálalható is.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!