Itt az ideje, hogy az ünnepi asztallal is foglalkozzunk, a mézeskalács és a bejgli mellett az ünnepi vacsora elengedhetetlen fogása a töltött káposzta. Legalábbis mifelénk. Ezért lássuk ennek az isteni ételnek az elkészítését, hagyományosan, ahogy a nagymamám készítette.
1 kg darált hús
20 dkg rizs
1,5 kg savanyított káposztalevél
50 dkg savanyított apró káposzta
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
só,bors
Elkészítés:
A rizst főzzük ki, de ne teljesen csak félig főzzük meg. A húst összekeverjük a felkockázott hagymával, a lereszelt fokhagymával és a félig megfőzött rizzsel. Ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál pirospaprikát. Jó alaposan dolgozzuk össze az összetevőket, hogy mindenhova jusson minden. Ezután a káposztaleveleket szedjük szét, alaposan mossuk ki, majd töltsük meg a töltelékkel. Göngyöljük bele a húsos masszát, majd a végeit nyomkodjuk vissza, hogy ne folyjon ki a töltelék. A kimaradt káposztaleveleket daraboljuk fel és rakjuk a lábas aljára, majd erre rakjuk a megtöltött káposztákat. Az aljára rakjuk az apró káposztát is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a káposztákat. Ezután néhány nagyobb levéllel takarjuk le, majd legalább 70 percig főzzük. Ha puhára főtt akkor tejföllel tálalható is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: