Egy olyan fűszernövényről esik ma szó, ami a magyar konyha egyik elengedhetetlen ízesítője. Nem elég, hogy isteni ízt ad ételeinknek, de emellett egy nagyon sokoldalú gyógynövényként is ismert. Lássunk néhány jótékony hatást, amit érdemes tudni róla.
-Fertőtlenítő: már évszázadok óta használják gyógynövényként, illetve a II. világháborúban is hasznos szolgálatot tett a fertőzések ellen. Belsőleg és külsőleg egyaránt használható. Ismerten antibakteriális és tisztító hatású, emellett gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik. Nemcsak nyersen, de kapszula formájában is kifejti hatásait.
-A rák ellen: a benne található antioxidánsok és antibiotikus elemek segítenek a rákos megbetegedések ellen. Főként a mell-,gyomor-,bél-,prosztata rák előzhető meg a fokhagyma gyakori fogyasztásával.
-Vérnyomáscsökkentő: rendszeres fogyasztásával megakadályozható a vérrögképződés, csökkenti a vérnyomást, emellett növelheti az erek rugalmasságát, illetve vértisztító tulajdonsága van.
-Koleszterin problémák kezelésére is alkalmas.
-Emésztésre: magas tápanyagtartalma végett kiválóan alkalmas az emésztésre is.
-Érelmeszesedés ellen: meggátolja a plakkok lerakódását. A plakk nem más, mint az artériák falára ragadt, illetve lerakódott zsíros szűkület, ebbe gyakran mész is rakódik. A fokhagyma rendszeres fogyasztással meggátolja ezeknek az anyagoknak a lerakódását.
-Immunerősítő: náthás, megfázásos megbetegedésekkor is sűrűn alkalmazható gyógymód. Nem kell mást tenni, csak a teába pépesíteni pár gerezd fokhagymát, és érezhetően kifejti jótékony hatását.
Igen, sajnos kellemetlen szaga van, meg nem is a finom ízéről ismert, de nem árt beiktatni az étrendbe, hiszen számos jótékony tulajdonsága van, ami jót tesz egészségünknek. Az is mellette szól, hogy már 5000 évvel ezelőtt is ismerték a fokhagyma gyógyhatásait, és előszeretettel rágcsálták az emberek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: