Még javában tart a gombaszezon, egészen tavasztól késő őszig bővelkedhetünk a finomabbnál finomabb gombákban. És nem csak az ízük jó, de számos jótékony, egészségre hasznos tulajdonsága van, ami mellett nem szabad elmenni. Ezért ismerjük meg közelebbről ezeket az élettani hatásokat!
- Vitaminok, ásványi anyagok: nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint, B-vitaminokat, E-vitamint és K-vitamint. Ásványi anyagokból található benne foszfor, kálium, kalcium és vas.
- Fehérje: ezt a növényt akár a hús helyett is fogyaszthatjuk, hiszen teljesen fedezi a napi fehérjebevitelt
- Ízesítő: nagyon sok ételhez lehet elkészíteni, hiszen többféle ízt és zamatanyagot tartalmaz, illetve étvágygerjesztőként is hatásos, hiszen a benne található glutaminsavak ezt a hatást biztosítják
- Fogyás: a gomba egy alacsony kalóriatartalmú növény, továbbá zsír és glükóztartalma is elhanyagolható, tehát az alacsony az energia tartalma, viszont magas a telítő értéke. Ez azt jelenti, hogy alacsony energia bevitel mellett is jóllakottnak és megtelve érezhetjük magunkat.
Több fajta gombát is ismerünk, már a népi gyógyászatban is használták gyógyításra.
Shiitake: az egyik legismertebb gyógyhatású gomba.Ezt életelíxirnek is nevezik, az egyik leghatásosabb rák elleni vegyület (lentinán) található meg benne. Emellett várnyomáscsökkentő hatású és immunerősítő, továbbá mérsékeli a koleszterinszintet is.Szintén rák ellenes anyag található a késői termésű laskagombában vagy taplógombában.
A vargánya: influenza tünetei ellen kiválóan alkalmazható.
Óriás pöfeteg: vírusölő hatása van, illetve tumorgátló is.
Csiperke: nagyon hatásos a rák ellen, főként a mellrák megelőzésében játszik nagy szerepet, mert azt ösztrogén szint megemelkedését akadályozza meg, hiszen az ösztrogén szerepet játszhat a mellrák kialakulásában.
Nagyon sokszínű növény, hiszen lehet fogyasztani levesként, lehet saláta, pörkölt, de köretként lehet sütni, rántani vagy grillezni is, nem mellesleg isteni mártás készíthető belőle.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: