Mik is azok a “szuperélelmiszerek”? Ez a szó tartalmaz minden olyan ételt, gyümölcsöt, zöldséget melyek tápanyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag. Ezek az élelmiszerek önmagukban is jótékonyak hatnak a szervezetünkre. Számos ilyen élelmiszert sorolhatnánk, de most nézzük meg a legfontosabbakat!
- Gabonafélék: ide tartozik például a köles, zab, tönköly, bulgur, hajdina, a barna rizs, ezekkel változatossá tehetjük étrendünket, magas a rost és fehérje tartalmuk. Emellett nagyobb mennyiségben tartalmaznak cinket, szelént, magnéziumot és káliumot.
Fekete áfonya és a bogyós gyümölcsök: ribizli, cseresznye, meggy, szeder is ide sorolható. Ezek mind antioxidánsokban gazdagok, szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére is alkalmas, illetve a bőrt is szépítik. A fekete áfonya szintén vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, emellett még a szem egészségét is védi.
- Magvak: Omega-3 zsírsavakban gazdagok, sok szelént, káliumot és rostokat tartalmaznak, emellett értékes fehérje források is. Mint például a dió, mogyoró mandula, pisztácia, szezámmag, kesudió, tökmag, lenmag, kakaóbab és bizony a mák is. És nem szabad kihagyni a manapság igen kedvelt chiamagot sem.
- Csírák: nagyon egészséges, segítik az emésztést, gyulladáscsökkentőek és gazdag enzim és esszenciális aminosav tartalmuk van. Ide tartozik a búza-, bab-, brokkoli-, borsó-, retek, illetve a lucerna csíra is.
- Hüvelyesek: bizony a hüvelyes zöldségek is szupernek számítanak, ilyen a bab, zöldbab, csicseriborsó, zöldborsó vagy a vörös lencse is. Ezek az élelmiszerek segítik a bélműködést, szinten tartják a vércukorszintet és sok B-vitamint tartalmaznak.
- Sötét leveles zöldségek: ilyen például a brokkoli, spenót, kelkáposzta, fodros kel és minden káposztaféle. Ezek a zöldségek gazdagon tartalmaznak A-, C-, és K-vitamint, a kalciumnak köszönhetően jótékonyan hatnak a csontokra, a magnézium a szívműködést segíti.
Avokádó: számos pozitív tulajdonsága van, közel 20 fajta vitamint tartalmaz. A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökken a koleszterin és a benne található lutein és zeaxantin védi a szemet és a bőr egészségét.
- Halak: makréla, szardínia, lazac. Gazdag Omega-3 zsírsavakban, ez jó hatással van a szív-és érrendszerre, illetve az idegrendszer működésére is.
- Cékla, sütőtök, édesburgonya: erősítik az immunrendszert, daganatellenes hatásúak illetve rosttartalmuknak köszönhetően serkentik a bélműködést, valamint magas az antioxidáns tartalmuk is.
- Tengeri moszat: igen, ez is egy nagyon fontos élelmiszer a szervezetünk számára, habár hazánkban nem igazán elterjedt. Nem csak ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, de magas a kalcium, vas, cink és magnézium tartalma, emellett a jódtartalma sem elhanyagolható, hiszen ez a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: