Ősszel sem kell messzire menni, ha egy csodálatos, kultúrában gazdag helyre vágyunk. Sőt, még az ország határt sem kell átlépni, hiszen hazánk bővelkedik a szebbnél-szebb helyekben. Hazánkban mindig is fontos szerepet kapott a bor és a magyar gasztronómiában is kiemelkedő helyes van, nem is beszélve arról, hogy sok olyan borunk is van ami világszínvonalon elismert minőségű. Most nagy vonalakban ismerkedjünk meg azokkal a helyekkel, ahol a finomabbnál-finomabb magyar borok készülnek.
Magyarországon összesen 7 borrégiót különböztethetünk meg, ezen belül is 22 borvidékünk van. Rengeteg szőlő fajta áll a rendelkezésünkre, Nekünk csak válogatni kell!
Alföld régió: ez a Duna-Tisza közét jelenti, itt található az ország legnagyobb szőlőtermő területe. Ez a terület a homokos lankáiról ismert, ez a talaj szinte minden szőlőfajtához kitűnő. Ebben a régióban termesztett borokra a könnyedség, lágyság és frissesség jellemző. Ebben a régióban található a kunsági, csongrádi és a hajósi borvidék. Ezen terület legismertebb borászata a Frittmann borászat.
Balaton régió: ez a terület a vulkanikus bazalt alapú földjéről híres, és leginkább fehérborok jellemzőek erre a részre, de találhatunk Charonnay, Muscat Ottonel illetve Rajnai Rizling fajta bort is.
Eger régió: Eger, szinte már mindenhol ismerik ezt a csodálatos várost, az Egri Bikavér igazi különlegesség a turisták számára. Ezen a vidéken főleg vörösborok találhatóak, ízük könnyed és gyümölcsös.
Észak-Dunántúl régió: ez a Budapest feletti Duna szakaszt, illetve a Pilist, Bakonyt, Vértest és Gerecsét foglalja magába. Ebben a régióban kizárólag fehérborokat készítenek, a legnépszerűbb az olaszrizling és a chardonnay.
Pannon régió: a Duna, Dráva és a Balaton által határolt dombvidék tartozik ide, ezen a területen a vörösborok vannak hangsúlyban, de nagyon ízletes fehérborokkal is találkozhatunk. A legkedveltebb terület a Mecsek és a Villányi terület. Az utóbbi időben terjedt el ezen a területen az új fahordóban érlelt, bordói típusú cuvé borok.
Sopron régió: ez a terület először az Észak-Dunántúli régióhoz tartozott, de azóta önálló régióvá nőtte ki magát. Ez a terület a kékfrankos borok fővárosa, a világon a legnagyobb egybefüggő kékfrankos ültetvénynek tartják. A kékfrankos üde, enyhe bor és a savassága is alacsonynak számít.
Tokaj régió: Európa-szerte híres borok származnak erről a területről, főleg fehérborok. Ezek a borok édes, testes ízűek, leginkább hárslevelűből, furmintból és sárga muskotályból készített borok a leghíresebbek.
Láthatjuk, hogy érdemes körülnézni országunkban, hiszen igazi gyöngyszemekre találhatunk az őszi szezonban is. Mi sem esik jobban, mint egy jó társasággal jó bort kortyolgatni a szabad levegőn. De azért ügyeljünk öltözködésünkre, mert könnyen megfázhatunk, belázasodhatunk ebben a csalóka időben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: