A pekingi kacsa Kína egyik nemzeti étele, már a császári idők óta készítik. Nagyon közkedvelt fogás, leginkább a vékony, ropogós bőréért szeretik annyira. Hagyományosan a bőrrel és kevés hússal tálalják. Kínában kifejezetten ehhez az ételhez tenyésztett kacsák vannak, 65 napig nevelik és ezután vágják le őket. Fűszerezés után pedig már rakják is a sütőbe. De hogyan is készül ez a nemzeti étel?
Hozzávalók:
1 db egész kacsa
1 dl szójaszósz
3 dl méz
1 kiskanál gyömbér
1 kiskanál fahéj
2 db újhagyma
1 kiskanál szegfűszeg
fél kiskanál fehérbors
fél kiskanál szerecsendió
Keverjük össze a gyömbért, fahéjat, szerecsendiót, fehér borsot és a szegfűszeget. Ezután alaposan tisztítsuk meg és mossuk át a kacsát. A korábbiakban összekevert fűszerekből egy kis kanállal rakjunk az állat belsejébe, a többihez rakjunk egy kanálnyi szójaszószt és ezzel kenjük be kívülről a kacsát. Az újhagymákat vágjuk félbe és rakjuk a kacsa belsejébe. Fedjük le és legalább két órára rakjuk a hűtőbe, de ha van rá lehetőség akkor éjszakára is bent hagyhatjuk. A hűtés után mellel felfelé tegyük egy nagy lábasba az állatot és öntsünk alá vizet. Úgy gőzöljük egy órán keresztül a tűzhelyen, hogy mindig legyen alatta víz. Ezután a sütőt melegítsük elő 190 fokra, és a gőzölés után egy tepsiben rakjuk a sütőbe, közben villával szurkáljuk meg több helyen. Keverjük össze a maradék szójaszószt és a mézet és sütés közben folyamatosan locsoljuk vele a kacsát. 30 perc múlva a lecsöpögött lét ismét locsoljuk a kacsára, majd 250 fokon 5-10 percig süssük ropogósra. Csak akkor vegyük ki a sütőből ha mindenhol egyenletesen megpirult. Ezt az ételt hagyományos módon palacsintával, Hoisin-szósszal, szójaszósszal és póréhagymával tálalhatjuk.