Az ősz tagadhatatlan gyümölcse a szőlő, mely a legrégebben termesztett gyümölcseink között tartható számon. Termesztése már több száz évre vezethető vissza, nemcsak a Kárpát-medencében. Több fajtája is van, a kis szeműtől egészen a nagy szeműig, a szinte fekete színűtől egészen a világos sárga színig élvezhető ez a gyümölcs.
De miért is érdemes fogyasztani? Számos jótékony tulajdonságai közül ismerkedjünk meg a legfontosabbakkal.
- Jót tesz az emésztésnek: fogyasztás után a szőlő hőt szabadít fel a gyomorban, ezzel segít az emésztési
zavarok ellen és csökkentheti a gyomor irritációját is. Emellett a vesékre is jótékony hatással van, mert csökkenti a húgysav savasságát.
- Nagy folyadék tartalom, ásványi anyagok: egy szőlőszem közel 80%-a víz, káliumtartalmának és a víznek köszönhetően vízhajtó hatása van, így méregtelenít is. Magas szénhidrát tartalma van, ezzel energiát biztosít, de annak ellenére, hogy magas a szénhidráttartalma a vércukorszint emelő hatása csak közepes értékű.
- Vitamin tartalom: számos vitamint tartalmaz, mint például az A-, B-, C-, és K-vitamin. Ezen kívül található benne kálium, szelén, biotin, vas és folsav. A folsav elősegíti a vérképzést, illetve segíti a szervezet önvédelmi képességét. A magas vastartalom pozitívan hat a szellemi és fizikai erőnlétre.
- Rák ellen: a benne található resveratrol egy nagyon erős gyulladáscsökkentő, a rák kialakulását csökkentheti, vagyis lassítja a jó-és rosszindulatú daganatok növekedését. Nem mellesleg ez az anyag a bőrre is jótékonyan hat: lassítja a bőr öregedésének folyamatát.
- Flavonoidok, fitovegyületek: a flavonoidok megvédik a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától. A fitovegyvületek feladata pedig a növényi sejtekben a külső negatív hatások kivédése.
- Procianidin tartalom: ez az anyag semlegesíti a szabad gyököket, csökkenti a vérnyomást és megőrzi az erek rugalmasságát. Megelőzheti az érelmeszesedést és megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, tehát a vérrög ellen is hatásos, így véd a szívinfarktus ellen.
- Ízületi fájdalmakra: a szőlő tartalmaz egy olyan vegyületet (pycnogenol), ami csökkentheti az ízületi fájdalmakat, védi az idegszöveteket a káros oxidációs folyamatoktól. Emellett pozitívan hat a szív-és érrendszerre, illetve oldja a stresszt és az allergiás tüneteket is mérsékelheti.
Kommentek