A szilva

Javában pörög a szilvaszezon! Amellett, hogy nagyon finom süteményeket lehet belőle készíteni, a szilvalekvárról már nem is beszélve, érdemes minél többet fogyasztani, amikor tehetjük. Sok fajtája van, ezek méretben, színben is különböznek egymástól, de számos jótékony tulajdonsága van, melyek pozitívan hatnak testünkre. Ismerkedjünk meg néhánnyal!

C-vitamin – sok C-vitamint tartalmaz, így antioxidánsokban is bővelkedik. A C-vitamin segíthet a rák, a szabad gyökök és a gyulladások ellen.

K-vitamin – található benne K-vitamin is, ez segít a véralvadáshoz és a csontok fejlődésében is segítséget nyújt.

B-vitaminok – ez a vitamin a pantoténsav és a niacin együttes erejével elősegíthetik a szervezetben a zsírok és proteinek anyagcseréjét.

A-vitamin – a rengeteg vitamin közül A-vitamint is tartalmaz, ez jótékonyan hathat a látásra vagy a nyálkahártya egészségére. Illetve védelmet nyújthat a rák szövődményei ellen.

Ásványi anyagok – nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, fluoridot. A vasnak vörösvérsejtképző hatása lehet, a kálium a testnedvek fontos összetevője, ezek szabályozzál a vérnyomást és a szívverést.

Hashajtó – nagyon régóta hashajtóként is ismerik, természetes ellenszerként használható székrekedés ellen, hiszen olyan anyagokat tartalmaz, melyek elősegítik az anyagcsere folyamatokat. Ilyen például a rost, szatén vagy a szorbit, de tartalmaz magnéziumot is, ami szintén segít a béltisztítás folyamatában.

Láthatjuk, hogy a szilva számos vitamint és antioxidánst tartalmaz. Emellett kalóriaszegény is, nem tartalmaz telített zsírsavakat. Ez a gyümölcs kiválóan hozzájárul egészségünk fenntartásához, hiszen egy igazi vitaminbomba. Jótékony hatással van a májra és az izomzatra. Ne felejtsük el azt sem, hogy segíti a jótékony baktériumok fejlődését is.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »