Mit szólnátok hozzá, ha hétről hétre egy-egy nemzet ételével ismerkednénk meg? Kezdetnek egy ikonikus borscs levessel kezdjük. Ez leginkább a szláv országokban népszerű, főként Ukrajna, Oroszország, Lengyelország vagy Litvánia kedvelt étele. Ez a leves céklából készül, ahány nemzet, annyiféle módon készítik el. Mi most nézzünk meg egy ukrán receptet.
40 dkg cékla
60 dkg marhahús
20 dkg édes káposzta
2 dl paradicsomlé
20 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa
10 dkg karalábé
1 vöröshagyma
2 dl tejföl
bors, ételízesítő
2 db babérlevél
pirospaprika
étolaj
Elkészítés:
A húst alaposan tisztítsuk meg, majd kockázzuk fel és tegyük sós vízbe főni. Amikor habzik, akkor habozzuk. Ha a habzás elmúlik, akkor rakjuk bele a hagymát, ízlés szerint borsozzuk és rakjunk hozzá ételízesítőt. A céklát szeletekre, a káposztát, karalábét és sárgarépát kis darabokra vágjuk fel. Ezután csak főzzük puhára. Addig 2 evőkanál olajat felhevítünk és egy kicsi pirospaprikát rakunk hozzá, jól elkeverjük. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és pirítsuk meg őket. Ezután öntsük hozzá a húslét, és legalább 20 percig pároljuk. Ha puhára pároltuk őket, akkor adjuk a húshoz, és rakjuk bele a feldarabolt krumplikat és a sűrített paradicsomlevet. Így még 20 percig főzzük, és már készen is van az ukrán borscsunk. Tálaláskor még a forró levesbe rakjunk 1-2 evőkanál tejfölt, és már fogyasztható is.