Gyógyfutár

Nemzetek konyhája: Ukrán borscs – vagyis céklaleves

Mit szólnátok hozzá, ha hétről hétre egy-egy nemzet ételével ismerkednénk meg? Kezdetnek egy ikonikus borscs levessel kezdjük. Ez leginkább a szláv országokban népszerű, főként Ukrajna, Oroszország, Lengyelország vagy Litvánia kedvelt étele. Ez a leves céklából készül, ahány nemzet, annyiféle módon készítik el. Mi most nézzünk meg egy ukrán receptet.

Hozzávalók:

40 dkg cékla

60 dkg marhahús

20 dkg édes káposzta

2 dl paradicsomlé

20 dkg burgonya

20 dkg sárgarépa

10 dkg karalábé

1 vöröshagyma

2 dl tejföl

bors, ételízesítő

2 db babérlevél

pirospaprika

étolaj

Elkészítés:

A húst alaposan tisztítsuk meg, majd kockázzuk fel és tegyük sós vízbe főni. Amikor habzik, akkor habozzuk. Ha a habzás elmúlik, akkor rakjuk bele a hagymát, ízlés szerint borsozzuk és rakjunk hozzá ételízesítőt. A céklát szeletekre, a  káposztát, karalábét és sárgarépát kis darabokra vágjuk fel. Ezután csak főzzük puhára. Addig 2 evőkanál olajat felhevítünk és egy kicsi pirospaprikát rakunk hozzá, jól elkeverjük. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és pirítsuk meg őket. Ezután öntsük hozzá a húslét, és legalább 20 percig pároljuk. Ha puhára pároltuk őket, akkor adjuk a húshoz, és rakjuk bele a feldarabolt krumplikat és a sűrített paradicsomlevet. Így még 20 percig főzzük, és már készen is van az ukrán borscsunk. Tálaláskor még a forró levesbe rakjunk 1-2 evőkanál tejfölt, és már fogyasztható is.

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!