Beköszöntött az ősz. Ezt ugyan a hőmérsékletben még nem tapasztaljuk, hiszen javában tombol a vénasszonyok nyara, de estére már kissé lehűl a levegő. Nem árt már most elkezdeni megerősíteni az immunrendszert, hogy minél több időt tölthessünk a szabad levegőn. Ebben az időszakban sokkal hamarabb megfázhatunk, influenzásak lehetünk, könnyebben elkaphatjuk a felső légúti megbetegedéseket. A hűvösebb idő beköszöntével egyre kevesebb vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk, és egyre kevesebb napfény ér bennünket. Lássuk néhány tippet annak érdekében, hogy ellenállóbbak legyünk a baktériumokkal szemben!
Immunrendszerünk erősségének közel 70%-át a bélrendszerünk adja, ezért fokozottan kell odafigyelni arra, hogy mit eszünk. Próbáljunk meg olyan ételeket választani, melyek probiotikumokban gazdagok, ezek jótékonyan hatnak a bélflóránkra, hiszen ez az ami megvéd minket a vírusok és baktériumok ellen.
D-vitamin pótlás: Akinek gyenge az immunrendszere, azok hamarabb kapják el a fertőzéseket. Mivel egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, nagyon fontos, hogy más módin pótoljuk a D-vitamint. Vannak különböző vitamin kapszulák is, de vannak olyan ételek is amelyek D-vitamint tartalmaznak, ilyen a tej, a tejtermékek, a máj, a tojás, a tonhal vagy a szardínia is. Érdemes beilleszteni az étrendünkbe néhányat ezek közül.
Könnyű testmozgás: egy kis mozgás a hidegebb időben is hasznos, hiszen beindítja a vérkeringést, segít a betegségek leküzdésében. Viszont oda kell figyelni, mert ha úgy érezzük hogy le vagyunk gyengülve, akkor nem szabad megterhelő mozgást végezni.
Zöld tea és gyógyteák fogyasztása: a zöld tea és a kamilla tea is immunerősítő hatással bír. És emellett sok antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek szintén elengedhetetlenek a szervezet számára.
Kombucha tea: rengeteg probiotikumot tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a bélflórára és az immunrendszerre. Hasznos bélflórákat tartalmaz még például a kefír és az erjesztett élelmiszerek.
Sok fokhagyma: talán az egyik leghatásosabb immunerősítés céljából. Legjobb, ha nyersen esszük valamilyen étel mellé, de vannak fokhagyma tabletták is.
Cukrozott üdítőitalok, feldolgozott élelmiszerek elkerülése: fontos, hogy ne fogyasszunk ilyen ételeket, hiszen szervezetünknek extra munka az, hogy ezeket feldolgozza. Legyengült állapotban ez még nehezebben megy, így a vírusok hamarabb utat találhatnak szervezetünkbe. Nem mellesleg ezek az élelmiszerek gyulladáshoz vezethetnek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: