A magyar nyelvben, a legtöbb helyen kopasz baracknak nevezik a nektarint. Ez a lédús és vitaminnal teli, kedvelt gyümölcs már nyár közepétől érik, és ajándékoz meg bennünket mindenféle jóval. Mi mindent rejteget a nektarin a bordós ruhája alatt?
Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. A benne található kálium szabályozhatja a vérnyomást, hiszen kiegyenlíti a nátrium hatásait.
Viszonylag sok C-vitamin van benne, ez segít, hogy a szövetek erősek maradjanak. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők.
A benne található pektin a egyensúlyban tudja tartani a koleszterin szintet. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.
Székrekedés
A benne található kálium serkenti az anyagcserét és kialakíthatja a megfelelő PH értéket, ugyanakkor segíti a szénhidrátok emésztését is.
Antioxidánsok
A benne található antioxidánsok segíthetnek a szabadgyökök ellen. Ezek a szabadgyökök a napfénynek kitett bőrben jelennek meg, a nektarin védi a bőrt a káros UV sugárzástól.
Rák
A sárga húsa nagyon gazdag bioflavonoidokban, főleg karotinoidokban. Ezek az antioxidánsok védik a szervezetünket a rákkal és egyéb betegségekkel szemben. Ugyan így, a benne található A-,C-vitamin megakadályozhatják a rák kialakulását.