Gyógyfutár

Befőzés: ribizli lekvár gyümölcsdarabokkal és a hagyományos cseresznyelekvár 3 összetevőből

Folytassuk a befőzést, mert nyáron minden úton útfélen gyümölccsel találkozunk. Készítsünk egy finom, egész gyümölcsdarabos ribizli lekvárt és egy édes cseresznye lekvárt. Lássuk!

Ribizli lekvár:egész gyümölcsdarabokkal

Hozzávalók:

2 kg ribizli

70 dkg cukor

1 csomag 2:1 arányú befőző dzsemfix

víz

Elkészítés:

A ribizlit alaposan megmossuk, és szemekre szedjük, majd egy kevés vízben feltesszük főni. A cukrot addig keverjük össze a dzsemfixszel. Ha a főzés során a ribizli egy kevés levet eresztett, akkor tegyünk félre pár kanál egész ribizli szemet egy kis tálba, majd a maradékhoz ami a lábasban maradt hozzáadhatjuk a cukros keveréket. Amint még több levet eresztett, botmixerrel összeturmixoljuk. Pépesítés után felforraljuk a masszát, hozzáadjuk a félre tett egész szemeket és folyamatos kevergetés mellett kb. 10 percig főzzük. Az elkészült lekvárt még forrón az elmosott és teljesen megszárított üvegekbe töltjük, majd miután lezártuk a fedelét azonnal fejre fordítjuk, így tartósítjuk el. Ezután egy vastag takaróba bugyolálva 2-3 napig hagyjuk kihűlni.

Cseresznye lekvár: nagyanyáink hagyományos receptje alapján

Hozzávalók:

2,5 kg cseresznye

50 dkg cukor

1 kiskanál nátrium-glutamát

Elkészítés:

A cseresznyéket jól ,mossuk meg, majd mindet magozzuk ki és lassú tűzön kezdjük el főzni. A cseresznye elég sok levet enged, ezért időnként kavargatni kell, és addig kell főzni amíg a kieresztett leve elforr. Ez elég sok időt vehet igénybe, legalább 2 órát. Ezután a cukrot öntsük a gyümölcshöz, és folyamatosan kavargatni kell amíg el nem kezd besűrűsödni. Ekkor adjuk hozzá a nátrium-glutamát, ezzel tartósítjuk el, majd addig kavargatjuk amíg fel nem oldódik. Ezután az alaposan megtisztított, száraz üvegekbe töltjük a forró lekvárt. A fedél lezárása után azonnal fejre fordítjuk 5-10 percig. A végén szépen sorban be lehet állítani a polcra és hagyni kell kihűlni. Ha már teljesen kihűltek akkor már fogyaszthatóak is.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!