Citromos kalács
Egy klasszikus recept egy kis csavarral. A megszokott vaníliás és mazsolás édesség helyett egy kis savanyú citromos íz vegyül a hagyományos tésztához. Csak ajánlani tudom azoknak, akik már megunták a régi – egyébként finom – tésztát és szívesen kísérleteznek valami újjal.
Hozzávalók:
16 evőkanál liszt
9 evőkanál kukoricakeményítő
0,5 csomag sütőpor
1 db citrom
12 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 db tojás
Elkészítés:
A tésztához szitáljuk le a lisztet egy tálba, és adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és a sütőport. A citromos alaposan mossuk meg, majd reszeljük le a héját és facsarjuk ki a levét. Ezt adjuk hozzá a liszthez, de közel két evőkanál citrom levet rakjunk félre. Ezután a lisztes keverékhez adjuk hozzá a cukrot, a tojást és a vajat. A tésztát keverjük simára, majd előre zsírozott és lisztezett hosszúkás sütőformába öntjük és egyenletesen eloszlatjuk. Előmelegített sütőben kb. 45 percig süssük. Ha ellenőrizni akarjuk, hogy a kalács jól átsült-e, akkor csak egy fapálcikával vagy villával szúrjunk a tésztába, és ha nem ragadt hozzá tészta akkor megsült. A bevonathoz keverjük össze a félre rakott két kanár citromlevet a porcukorral és ezt kenjük el a tészta tetején még melegen, majd hagyjuk kihűlni. És máris kész az ínycsiklandozó citromos kalácsunk.