Gyógyfutár

Lányok, seprűket elő-Süssünk cirokliszttel

A cirok, vagy más néven cil vagy cirköles Afrika, Etiópia és Szudán területén őshonos, de ma már számos területen termeszthetik, ahol meleg mérsékelt éghajlat a jellemző. Az egyik ősi gabonaféle, a világon az ötödik leggyakrabban termesztett gabona. Ez egy magas, széles levelű pázsitkóró, hazánkban csak a második világháború idején kezdték nagyobb területen termeszteni. Több fajtája van, különböző célokra termesztik őket.

A cirok nagyon gazdag lehet élelmi rostokban, vasban és fehérjében, illetve antioxidánsokban, melyből a legkiemelkedőbb az E-vitamin. Keményítő és fehérjetartalmát a szervezet lassabban dolgozhatja fel, ennél fogva a vércukorszintünket sem terheli meg annyira, ebből adódóan a cukorbetegek számára bátran fogyasztható, megkönnyítve ezzel a diabéteszes emberek életét.

Ami a legvonzóbb tulajdonsága, hogy gluténmentes. A modern kor betegségei között tartják számon a különböző ételallergiákat. A gluténallergia a legnagyobb odafigyelést és fegyelmet követelő allergia, hiszen sokaknál egy kis mennyiségű glutén is súlyos rohamokat és tüneteket okozhat. Manapság már több gluténmentes termékből lehet válogatni a boltok polcain.

Előnye, hogy gluténmentes

Ma már elég sokan követik a gluténmentes étrendet, akkor is, amikor nem lenne rá szükség. A kiegyensúlyozott étkezésben a szervezet időnkénti tehermentesítése szükséges, csupán egy-két hétre érdemes elhagyni az étrendből a glutént, a zsíros húsokat, a tejtermékeket, az édességeket, hogy a szervezet megtisztuljon, de utána vissza lehet térni a rendes étkezésre.

Törekedni kell az alapanyagok változatos, de mérsékletes felhasználására. A cirok az egyik legjobb megoldásnak számíthat a gluténérzékenyek számára, hiszen a teljes kiőrlésű cirokliszt kiváló alapanyaga lehet a palacsintáknak, tésztáknak, kenyereknek, tökéletesen helyettesíti a búzalisztet, viszont egyetlen negatív tulajdonsága az lehet, hogy ezeknek az ételeknek a tésztája nehezebben állhat össze cirokliszttel, mint a hagyományos búzaliszttel.

Kifejezetten sokrétű növénynek számít, amellett, hogy kiváló a gluténallergiásoknak, takarmányként is nagy sikere lehet. Összetétele hasonlít a kukoricáéhoz, csak fehérjetartalma magasabb és zsírtartalma valamivel alacsonyabb, illetve emészthetősége alacsonyabb a kukoricánál. Hatalmas tápanyagtartalma miatt kitűnő étel lehet az állatok számára.

Az alkoholiparban remek sört készíthetnek belőle, emellett cirokszirupot is előállíthatnak azokon a területeken, ahol cukornád vagy cukorrépa nem termeszthető. A cirok lisztje ragasztók összetevőjeként alkalmazhatják.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!