Úgy tartják, a téli hidegben sokkal nehezebb hozzájutni a megfelelő, természetes vitaminforrásokhoz, de ha jobban körülnézünk, több zöldség közül is lehet válogatni, a hagyományostól egészen a különlegesekig, azonban érdemes tisztában lenni a választott növény tulajdonságaival. Nézzünk három különleges zöldséget, amit érdemes megkóstolni!
A téli porcsin
Hazánkban nem igazán ismert zöldségnövény, a szegfűvirágúak csoportjába tartozik. A növény virágai nagyon mutatósak, húsos, vastag levelei tölcsér alakúak. Meglehetősen kis igényű növénynek számíthat, félárnyékos helyeket szereti. Hidegtűrő salátanövény, az enyhébb, melegebb teleket a szabadban is átvészelheti, zordabb időben takarást igényelhet. Magjai vethetők egyenletesen, a lényeg, hogy vékonyan legyen fedve földdel, ami lehetőség szerint nedves legyen. Mint ahogy a neve is mutatja, a téli hónapok folyamán is szedhető, betakarítása az egész évben folyamatos, hiszen a levelei többször levághatóak. Ez a hasznos része fogyasztható nyersen salátaként, vagy meg lehet főzni, a spenóthoz hasonlóan. Mint a legtöbb zöldség, ez is kiváló vitaminforrás lehet, dús levelei C-vitaminban gazdagok.
Új-Zélandi spenót
Az új-zélandi spenót a kristályvirágfélék családjába tartozik. Az általunk oly jól ismert spenóthoz hasonlóan egyéves növény, felhasználása megegyezhet a közönséges spenótéval. A különbség a termesztésében lelhető fel. Míg a hagyományos spenót nem szereti a meleget, addig az Új-Zélandi spenót szárazságban és melegben is megtermeszthető, rendszeres öntözéssel segíthető a növekedése. Mivel egynyári növénynek számít, az őszi fagyok hatására elpusztul, de magjait elszórja, és azok a következő tavasszal újra kikelhetnek, így nem szükséges újra vetni. Nagy mennyiségben tartalmazhat vasat, káliumot és magnéziumot, ezen felül A, B1, C és E vitamint. A leveleinek zöld színét adó klorofill méregtelenítő hatású lehet.
Sáfrányos szeklice
A sáfrányos szeklice az őszirózsafélék családjába tartozik. Levelei szúrósak, a 100-150 centiméter magasságot is elérheti, ezért térelválasztóként is vethető, a melegebb talajt szereti, különösebb gondozást nem igényelhet. Sárga, fészek alakú virágzatát július-augusztusban nyitja, ilyenkor lehet a szirmait megszárítani. Íze kesernyés, illata szárított formában aromás, szirmai sárga színt kölcsönözhetnek a vajnak és a bornak, fűszerként használhatják húsleves, mártások, tészták ízesítésére. Említésre méltó az A, E és K vitamin tartalma.
Mindamellett, hogy vitaminokban gazdag zöldségek, cserépben vagy balkonon, erkélyen szintén bátran lehet termeszteni őket az évszaknak megfelelően, gondozásuk nem igényel különösebb bánásmódot, így könnyen nevelhető az otthonokban is.