Úgy tartják, a téli hidegben sokkal nehezebb hozzájutni a megfelelő, természetes vitaminforrásokhoz, de ha jobban körülnézünk, több zöldség közül is lehet válogatni, a hagyományostól egészen a különlegesekig, azonban érdemes tisztában lenni a választott növény tulajdonságaival. Nézzünk három különleges zöldséget, amit érdemes megkóstolni!
A téli porcsin
Hazánkban nem igazán ismert zöldségnövény, a szegfűvirágúak csoportjába tartozik. A növény virágai nagyon mutatósak, húsos, vastag levelei tölcsér alakúak. Meglehetősen kis igényű növénynek számíthat, félárnyékos helyeket szereti. Hidegtűrő salátanövény, az enyhébb, melegebb teleket a szabadban is átvészelheti, zordabb időben takarást igényelhet. Magjai vethetők egyenletesen, a lényeg, hogy vékonyan legyen fedve földdel, ami lehetőség szerint nedves legyen. Mint ahogy a neve is mutatja, a téli hónapok folyamán is szedhető, betakarítása az egész évben folyamatos, hiszen a levelei többször levághatóak. Ez a hasznos része fogyasztható nyersen salátaként, vagy meg lehet főzni, a spenóthoz hasonlóan. Mint a legtöbb zöldség, ez is kiváló vitaminforrás lehet, dús levelei C-vitaminban gazdagok.
Új-Zélandi spenót
Az új-zélandi spenót a kristályvirágfélék családjába tartozik. Az általunk oly jól ismert spenóthoz hasonlóan egyéves növény, felhasználása megegyezhet a közönséges spenótéval. A különbség a termesztésében lelhető fel. Míg a hagyományos spenót nem szereti a meleget, addig az Új-Zélandi spenót szárazságban és melegben is megtermeszthető, rendszeres öntözéssel segíthető a növekedése. Mivel egynyári növénynek számít, az őszi fagyok hatására elpusztul, de magjait elszórja, és azok a következő tavasszal újra kikelhetnek, így nem szükséges újra vetni. Nagy mennyiségben tartalmazhat vasat, káliumot és magnéziumot, ezen felül A, B1, C és E vitamint. A leveleinek zöld színét adó klorofill méregtelenítő hatású lehet.
Sáfrányos szeklice
A sáfrányos szeklice az őszirózsafélék családjába tartozik. Levelei szúrósak, a 100-150 centiméter magasságot is elérheti, ezért térelválasztóként is vethető, a melegebb talajt szereti, különösebb gondozást nem igényelhet. Sárga, fészek alakú virágzatát július-augusztusban nyitja, ilyenkor lehet a szirmait megszárítani. Íze kesernyés, illata szárított formában aromás, szirmai sárga színt kölcsönözhetnek a vajnak és a bornak, fűszerként használhatják húsleves, mártások, tészták ízesítésére. Említésre méltó az A, E és K vitamin tartalma.
Mindamellett, hogy vitaminokban gazdag zöldségek, cserépben vagy balkonon, erkélyen szintén bátran lehet termeszteni őket az évszaknak megfelelően, gondozásuk nem igényel különösebb bánásmódot, így könnyen nevelhető az otthonokban is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: