Gyógyfutár

6 zöldségféle, amellyel tehetsz egészségedért

Zöldséget enni bármikor egészséges, ám vannak olyan zöldségfélék, amik kiemelkednek egészségre gyakorolt hatásaikkal. Ismerjük meg, és tegyük őket a tányérra gyakran!

Brokkoli: A zöldségek nagyágyúja, rákmegelőző hatását már több kutatás is bizonyította. A benne található szulforafan nevű anyag segítheti a daganatos sejtek elpusztítását célzó folyamatok beindítását a testben (ám természetesen az orvosi kezelést nem helyettesítik a zöldségek!). Továbbá a brokkoli segíti a méregtelenítésében részt vevő fontos enzimek működését, így hamarabb eltűnhetnek a szervezetből a rákkeltő anyagok. Nagyon sok rost van benne, és C-vitamint, vasat, cinket, foszfort, magnéziumot, B-vitaminokat és flavonoidokat is tartalmaz.

Spenót: Hatékony öregedésgátló hírében áll a zöldség, aminek Popeye köszönhette erejét. Az időskori vakság megelőzésében szerepe lehet. Leggyakrabban főzelék formájában fogyasztjuk, ám érdemes nyersen is felvenni a palettára. A bébi spenót például nagyon jól mutat salátában, de roppant ízletes green smootihe-t készíthetünk belőle, ha összeturmixoljuk banánnal és egy kevés vízzel.

 

Sárgarépa: Magas a béta-karotin tartalma, ami a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészségét védi. Segíti az egészséges, egyenletes barnulást, erősítheti az immunrendszert és foszfor, vas és kalcium tartalma miatt a csontrendszer és a vér egészségének fenntartásában játszik fontos szerepet. Leveseknek szép színt ad, de érdemes nyersen is fogyasztani, vagy kicentrifugázni a levét (narancslével együtt különösen finom frissítő italt ad).

Cékla: Segítheti a méregtelenítést, sok vasat tartalmaz, ami miatt hatékony lehet a vérszegénység megelőzésében. Erős hatású antioxidánsokat tartalmaz, amik gátolják a daganatsejtek szaporodását. Jó hatású az emésztőrendszerre, a máj, a gyomor és a belek munkáját támogatja. Leginkább savanyúság formájában fogyasztjuk, de érdemes megkóstolnunk a híres orosz céklalevest, a borscsot. Lé formájában is ihatjuk, viszont erős hatása miatt érdemes kis mennyiséggel kezdeni.

Paradicsom:  A paradicsomban található likopin pedig a prosztata rák kialakulásának kockázatát csökkenti jelentős mértékben. Ugyanakkor a magas rosttartalmú zöldség-gyümölcsfélék fogyasztása védő szereppel bírhat, így a paradicsom is, a vastagbéldaganat kialakulásával szemben.

Hagymafélék: Közismert, hogy segíthetnek a fertőzések megelőzésében, emellett a vérkeringés egészségének fenntartását támogathatják. Együk bátran és gyakran a vöröshagymát, lilahagymát, medvehagymát, gyöngyhagymát és fokhagymát. Ha gond a hagymaszag, akkor a fokhagymához kapszulák formájában hozzájuthatunk.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!