Gyógyfutár

Kóstold meg a cikóriát!

 
Gondoltad volna, hogy egy kis cikória csócsálás orvosolhatja a  hasi panaszaidat? Mire gondolok most? Például hatással van az emésztésedre, hiszen inulin tartalma jelentős. Hazánkban is egyre többen termesztik, bár a legtöbben állatok takarmányozására használják.  
 
A cikória (Cichorium intybus var. foliosum) az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik, a gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek. Egyike a legősibb zöldségféléknek.

Őse a gyomként ismert mezei katáng, amelynek virágzatát forrázva gyógynövényként használják. Ebből alakultak ki a gyökeréért (pótkávénak) termesztett és a leveléért salátának termesztett változatok. Az ős alak Európában, Afrika északi részén és Ázsiában elterjedt. Már az ókorban a görögök és rómaiak is ismerték a vad és termesztett változatát is. Ma Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban jól ismert. Hazánkban is termesztik, főleg takarmányozásra és pótkávénak.

A cikória értékes zöldségnövény. Jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. Karotin- (A-vitamin-) tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál. Jelentős jódforrás. Inulin tartalmára most figyelnek fel, amelynek kedvező hatása lehet a probiotikus bélflórára.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!