Gyógyfutár

Egy égben köttetett barátság: Csillagfánk és csokiszósz

Nekem a február a farsangi időszak kezdetét és egyben az önfeledt fánkmajszolás eljöttét jelenti számomra. A szalagos fánkot a Mamival, a töltötteket pedig a  Hugival együtt készítjük (vagyis kisírom, hogy csinálják meg 🙂 )  Ezért a lelkiismeret furdalás elkerülése végett én is megtanultam tavaly fánkot készíteni. Pofon egyszerű és nagyon kapós! 

Hozzávalók / 4 adag
 
A fánkhoz:
2.5 dl víz
2 ek barna cukor
1 csipet só
8 dkg vaj
15 dkg finomliszt
2 db tojás
0.5 teáskanál vanília aroma
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

A tetejére
5 dkg vaníliás cukor
2 teáskanál fahéj

A csokiszószhoz:
3 dl tejszín + 1 tábla  magas kakaótartalmú étcsokoládé+ 1 kávéskanál rumaroma

Elkészítés:

Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat. Tegyük a tűzre. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát. Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
 
Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat. Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra (célszerű eldobható habzsákot használni, nekem az anyag nem vált be, kifolyt mellette a tészta). Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s fánkcsíkokat (célszerű egy háztartási olló használata, amivel le tudjuk vágni a habzsákból kijövő fánkcsíkokat). Hamar sül, amint pirul, már kész is.
 
A csokiszószhoz gőz felett megolvasztjuk az étcsokit és hozzáadjuk a tejszínt. Csomómentesre keverjük és hozzáadunk 1 tasak vaníliás cukrot. 
 
Készüljetek elegendő mennyiséggel mert nagyon hamar el fog fogyni! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!