Nem félek kijelenteni, hogy masszív étcsoki függő vagyok. El sem tudom képzelni, hogy egy sütire/sütibe más kerüljön. A munkatársammal fogadtunk és sajnos vesztettem. A fogadás tétje nem volt más mint egy tábla fehér csoki. Mivel kakaóallergiában szenved és nem tudja átélni azt csodát, amit én, amikor ét csokit majszolok, így úgy döntöttem nem csupán egy tábla csokival érkezem. Mire végeztem ezzel a 3 sütivel, ( és azok kóstolgatásával) egész jónak találtam a fehér csokit. Persze ..azért nem most lesz, hogy lecserélem a “kis feket-ét” 🙂
1.Kalácspuding fehér csoki szósszal.
20 dkg fonottkalács
2,5 dl tej
12,5 dkg cukor
7 dl tejszín
35 dkg fehér csoki
7 tojássárgája
2 egész tojás
pár szem fagyasztott, magozott meggy
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 135 fokra. A felszeletelt kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsiben, aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejet, és a cukrot összekeverjük 6 dl tejszínnel, és közepes lángon addig forraljuk, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. A tűzről levéve hozzáadjuk az apróra vágott fehér csoki felét, és simára keverjük.
A tojássárgájákat az egész tojásokkal együtt enyhén felverjük, majd lassan a fehér csokoládés öntethez adjuk. A kalácsszeletek felét egy kerek tortaformába vagy hőálló tálba tesszük. Ráöntjük a szósz felét és picit várunk vele ( 5-8 perc) hogy magába szívja a kalács. Ezután lenyomkodjuk a formába , majd rátesszük a kimagozott meggyet. Ennek a tetejére még egy ugyanilyen lenyomkodott kalács réteg jön.
180 fokos sütőben,alufóliával lefedve 45 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát és további 15 percig sütjük. Közben felforraljuk a maradék 1 dl tejszínt és a fehér csoki darabokat, így öntetet készítünk a kalácspuding tetejére. Még langyosan öntsük rá!
2. Fehér csokis ropogtatni való
Hozzávalók:
70 dkg fehér csoki
16 dkg pirított szeletelt mandula
7-8 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt goji vagy vörösáfonya
10 dkg kókuszchips
1 kiskanál őrölt gyömbér
Elkészítés:
A kockára tördelt fehér csokit gőzfürdő felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az szeletelt mandulát, kókuszchipset, aszalt gyümölcsöket és a gyömbért.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt kisebb sütőformába öntjük, a tetejét elsimitjuk, majd betesszük a hűtőbe. Amikor megszilárdult szeletekre vágjuk vagy törjük.
3. Fehér zabtortácska
Hozzávalók:
25 dkg zabkeksz vagy lágy zabpehely
12. 5 dkg vaj
1 kávéskanál vanília aroma
2 csomag tejszín ízű pudingpor ( főzéses)
7 dl tej
20 dkg fehér csoki
1 narancs leve és héja
250 habtejszín
Elkészítés:
A zabkekszet ledaráljuk és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Az így keletkezett keveréket belenyomkodjuk egy kisebb tortaforma aljába. A pudingporból a szokásos módon pudingot főzünk, csak kevesebb tejjel. A fehér csokit felolvasztjuk gőz felett és még melegen hozzáadjuk a pudinghoz. Ekkor öntjük hozzá a narancs levét és a vanília aromát. Utoljára pedig belereszeljük a narancs héját.
Az egész tölteléket belekanalazzuk a kekszes torta alapra és 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalásnál tesszük rá a felvert habtejszínt.