Gyógyfutár

Variációk egy alapanyagra: Főszerepben a fehér csoki

Nem félek kijelenteni, hogy masszív étcsoki függő vagyok. El sem tudom képzelni, hogy egy sütire/sütibe más kerüljön. A munkatársammal fogadtunk és sajnos vesztettem. A fogadás tétje nem volt más mint egy tábla fehér csoki. Mivel kakaóallergiában szenved és nem tudja átélni azt  csodát, amit én, amikor ét csokit majszolok, így úgy döntöttem nem csupán egy tábla csokival érkezem. Mire végeztem ezzel a 3 sütivel, ( és azok kóstolgatásával) egész jónak találtam a fehér csokit. Persze ..azért nem most lesz, hogy lecserélem a “kis feket-ét” 🙂

1.Kalácspuding fehér csoki szósszal.

Hozzávalók: 

20 dkg fonottkalács

2,5 dl tej

12,5 dkg cukor

7 dl tejszín

35 dkg fehér csoki

7 tojássárgája

2 egész tojás

pár szem fagyasztott, magozott meggy

Elkészítés: 

A sütőt előmelegítjük 135 fokra. A felszeletelt kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsiben, aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejet, és a cukrot összekeverjük 6 dl tejszínnel, és közepes lángon addig forraljuk, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. A tűzről levéve hozzáadjuk az apróra vágott fehér csoki felét, és simára keverjük.

A tojássárgájákat az egész tojásokkal együtt enyhén felverjük, majd lassan a  fehér csokoládés öntethez adjuk. A kalácsszeletek felét egy kerek tortaformába vagy hőálló tálba tesszük. Ráöntjük a szósz felét és picit várunk vele ( 5-8 perc) hogy magába szívja a kalács. Ezután lenyomkodjuk a formába , majd rátesszük a kimagozott meggyet. Ennek a tetejére még egy ugyanilyen lenyomkodott kalács réteg jön. 

180 fokos sütőben,alufóliával lefedve 45 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát és további 15 percig sütjük.  Közben felforraljuk a maradék 1 dl tejszínt és a fehér csoki darabokat, így öntetet készítünk a kalácspuding tetejére. Még langyosan öntsük rá!

 

2. Fehér csokis ropogtatni való

Hozzávalók:

70 dkg fehér csoki

16 dkg pirított szeletelt mandula

7-8 dkg aszalt sárgabarack 

5 dkg aszalt goji vagy vörösáfonya

10 dkg kókuszchips

1 kiskanál őrölt gyömbér

Elkészítés: 

A kockára tördelt  fehér csokit gőzfürdő felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az szeletelt mandulát, kókuszchipset, aszalt gyümölcsöket és a gyömbért. 

A masszát egy sütőpapírral kibélelt kisebb sütőformába öntjük, a tetejét elsimitjuk, majd betesszük a hűtőbe. Amikor megszilárdult szeletekre vágjuk vagy törjük.

 

3. Fehér zabtortácska

Hozzávalók:

25  dkg zabkeksz vagy lágy zabpehely

12. 5 dkg vaj

1 kávéskanál vanília aroma

2 csomag tejszín ízű pudingpor ( főzéses)

7 dl tej

20 dkg fehér csoki

1 narancs leve és héja

250 habtejszín

 

Elkészítés: 

A zabkekszet ledaráljuk és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Az így keletkezett keveréket belenyomkodjuk egy kisebb tortaforma aljába. A pudingporból a szokásos módon  pudingot főzünk, csak kevesebb tejjel. A fehér csokit felolvasztjuk gőz felett és  még melegen hozzáadjuk a pudinghoz. Ekkor öntjük hozzá a narancs levét és a vanília aromát. Utoljára pedig belereszeljük a narancs héját.

Az egész tölteléket belekanalazzuk a kekszes torta alapra és 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalásnál tesszük rá a felvert habtejszínt.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!