Gyógyfutár

Egy klasszikus másként: Új köntösben a tejberizs

Az első találkozásom a tejberizzsel nem volt túl felemelő.  Ezelőtt 25 éve, az iskolai menzán történt. Végignéztem, ahogy  a termetes alumínium merőkanálból kizöttyen a  fehéres massza, és mikor a tányéromon landolt, nem volt túl ínycsiklandozó.  El kellett teljen vagy 4 -5 évnek, hogy barátságot kössek a tejberizzsel. Olyan jól sikerült, hogy azóta kísérletezek, hogy mivel tudnám még finomabbá tenni. Íme az új kreálmányom: 

Hozzávalók: 

22,5 dkg rizs

7 dl tej

3 dl tejszín ( cukrozatlan)

25 dkg barnacukor

1 kiskanál rózsavíz

kandírozott rózsaszirom és sótlan pisztácia a díszítéshez

Elkészítés: 

A rizst alaposan megmossuk, félórára vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük.

Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, lassú tűzön felforraljuk, 5 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és alaposan lecsepegtetjük.

A tejet egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a rizst, felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és lassú tűzön 10-15 percig felforraljuk, míg a rizs meg nem puhul. Röviddel a főzés vége előtt hozzáadjuk a tejszínt.

A tűzről levéve a tejberizshez keverjük a rózsavizet, majd rózsaszirommal és durvára vágott pisztáciával díszítve tálaljuk. Hidegen is, melegen is kitűnő. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!