Az első találkozásom a tejberizzsel nem volt túl felemelő. Ezelőtt 25 éve, az iskolai menzán történt. Végignéztem, ahogy a termetes alumínium merőkanálból kizöttyen a fehéres massza, és mikor a tányéromon landolt, nem volt túl ínycsiklandozó. El kellett teljen vagy 4 -5 évnek, hogy barátságot kössek a tejberizzsel. Olyan jól sikerült, hogy azóta kísérletezek, hogy mivel tudnám még finomabbá tenni. Íme az új kreálmányom:
Hozzávalók:
22,5 dkg rizs
7 dl tej
3 dl tejszín ( cukrozatlan)
25 dkg barnacukor
1 kiskanál rózsavíz
kandírozott rózsaszirom és sótlan pisztácia a díszítéshez
Elkészítés:
A rizst alaposan megmossuk, félórára vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük.
Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, lassú tűzön felforraljuk, 5 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és alaposan lecsepegtetjük.
A tejet egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a rizst, felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és lassú tűzön 10-15 percig felforraljuk, míg a rizs meg nem puhul. Röviddel a főzés vége előtt hozzáadjuk a tejszínt.
A tűzről levéve a tejberizshez keverjük a rózsavizet, majd rózsaszirommal és durvára vágott pisztáciával díszítve tálaljuk. Hidegen is, melegen is kitűnő.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: