A kereskedelemben többféle só is kapható, és mindig felmerül a kérdés, hogy melyikkel is támogatjuk leginkább az egészségünket. A kősók közül az egyik legismertebb és legjobb minőségű az erdélyi Parajdi só.
Miért van szükségünk sóra?
A só, azaz a nátrium-klorid az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Szabályozza a szervezet folyadékháztartását, segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában. Jelentősen befolyásolja a vérnyomást, szerepe van az ingerületátvitelben, az ideg- és izomműködésben.
A só fogyasztást azonban nem szabad túlzásba vinni, egy felnőtt ember számára az ajánlott napi sóbevitel maximum 5 gramm, ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiség. Továbbá nem mindegy milyen sóval fűszerezünk, érdemes jó minőségűt választani.
Parajdi só
A parajdi sóbányában bányásszák évszázadok óta Erdély egyik legnagyobb kincsét. A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, az itt bányászott kősó pedig a világ egyik legjobb minőségű sója, mely 84 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Őstengeri iszaptartalma miatt enyhén szürkés színű. Nem tartalmaz adalékanyagot, nem esik át semmiféle kémiai eljáráson, és mentes minden környezeti szennyeződéstől.
Alkalmazzák inhalálásra, fürdősóként, készítenek belőle sószappant, sólámpát, sótéglát vagy sópárnát, illetve az őrölt változat fűszerezésre is kiváló.
Fűszerként alkalmazva
Ha minőségi életet szeretnénk élni, nem árt odafigyelni arra is, hogy mivel fűszerezzük ételeinket, hiszen akár az egészségünk is múlhat ilyen apróságokon.
A bányászott kősók, és a tengervíz lepárlásából nyert tengeri sók nagy részéhez hozzátesznek valamilyen csomósodásgátló adalékanyagot, ami egyáltalán nem tesz jót szervezetünknek. A Parajdi só ezzel szemben nem tartalmaz semmi hozzáadott anyagot, úgy kapjuk, ahogy azt a természet adta nekünk, természetes és egészséges finomítatlan formában.
A parajdi sóbányában ugyan nem étkezési sóként árulják, mivel nem esik át semmilyen tisztításon, de ettől függetlenül teljesen biztonsággal használható, sőt rendkívül egészséges, és az ételek valódi ízét is jobban kiemeli. Sóssága kellemes, nincs csípős sós érzete. Ráadásul miután a Parajdi sóból nem vonják ki annak iszaptartalmát, természetes olajesszenciák is fokozzák a tiszta ízélményt.
A minőségi Parajdi só élettani hatásai:
- szükséges a rák megelőzésében, kezelésében
- csökkenti a szívritmuszavarokat, szabályozza a vérnyomást
- a só segít a vércukorszintet egyensúlyban tartani, ami főleg cukorbetegek esetében nagyon fontos
- segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását
- a csontozat erősítésében lényeges a jó minőségű só bevitele
- megvéd a visszerek, hajszálerek repedésétől
- fontos szerepe van a libidó megőrzésében
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: