A mai rohanó életformának köszönhetően nagyon keveset foglalkozunk az egészséges életmóddal, azon belül is a táplálkozással. Az emberek nagy része leggyakrabban olyan ételeket és italokat fogyaszt, melyek savasítják a szervezetet, ez pedig sokféle betegség kialakulásához vezethet. Lúgos étrend követésével sokat tehetünk a sav-bázis egyensúly helyreállításáért!
Mi a baj a savas ételekkel?
Szervezetünk sav-bázis egyensúlyáért a tüdő, a vese, és a puffer rendszerek felelősek. Ha a savas étrend hatására a kémhatás eltolódik savas irányba, és nem gondoskodunk a lúgosításról, a közömbösítő mechanizmusok bázikus anyagokat vonnak ki különböző helyekről, ami a táplálkozási szakemberek szerint hosszú távon komoly következményekkel járhat. Testünk többféleképpen jelezhet, például ha kevés az energiánk, állandó fáradtsággal küzdünk, és csökken a koncentráló képességünk, gondolni kell erre a problémára is. Rosszabb esetben komolyabb betegségek is kialakulhatnak, ha nem törekszünk az egyensúly fenntartására.
A savas étrend a következő betegségek kialakulására hajlamosíthat:
- elhízás és az ezzel járó betegségek
- magas vérnyomás
- rákos megbetegedések
- ízületek és a gerinc degeneratív elváltozásai
- Parkinson-kór
- szürke hályog
Hogyan lúgosítsunk?
A lúgosító hatású ételek nagyon jót tesznek szervezetünknek, ám az tény, hogy az étrend betartása nagy odafigyelést igényel, hiszen általában savasító ételeket fogyasztunk, mint például a húsok, a tejtermékek, a gabonafélék, és a sokféle finomított, feldolgozott étel.
Ha szeretnénk odafigyelni a lúgosításra, együnk kevesebbet ezekből a savasító ételekből, helyettük részesítsük előnyben a rostokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket. Természetesen nem szükséges egyoldalúan táplálkozni. Akkor tesszük testünkkel a legjobbat, ha igyekszünk egy-egy étkezés alkalmával úgy összeválogatni az alapanyagokat, hogy nagyjából hasonló arányban tartalmazzon savas és lúgos ételeket is. Kerüljük a zsíros, túlfűszerezett ételeket és a cukrot. Az alkohol és a kávé mennyiségét érdemes minimalizálni, a dohányzást pedig teljes mértékben mellőzni kell.
Lúgosító étrend alapanyagai
Gyümölcsök: narancs, alma, őszibarack, sárgabarack, görögdinnye, kiwi, ananász, lime, kókusz, körte, avokádó, citrom, füge, datolya, mazsola, bogyós gyümölcsök
Zöldségfélék: burgonya, brokkoli, kelkáposzta, fejes saláta, zeller, répa, retek, paradicsom, cukkini, padlizsán, karfiol, spenót, petrezselyem,
Hüvelyesek: szójabab, zöldbab, lencse
Fehérjék: tofu, mandula, mogyoró, gesztenye, kókusztej, író, kefir, élőflórás joghurt
Fűszerek: fahéj, gyömbér, tengeri só, fokhagyma
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: