A klasszikus borsólevest még tizenéves fejjel meg szerettem volna tanulni, hogyan kell elkészíteni. Úgy gondoltam nem nagy mutatvány. Akárhogy erőlködtem és álltam Anyu szoknyája mellett, mégsem lett olyan. Aztán úgy döntöttem, hogy évek múltán megalkotom a “saját” borsólevesemet. Azóta csak így készítem, és ha Anyu félét szeretnék enni, akkor szépen kisírom, hogy főzzön egyet és hazamegyek levest kanalazni:) Az elkészült leves 4 jó étvágyú levesimádó részére elegendő.
1 evőkanál napraforgó olaj,
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg füstölt főtt sonka
15 dkg csirkemell
2 l erő leves alaplé ( vessetek rám követ, de én kockából szoktam)
10 dkg leves tészta
1 cukkini, 2 szál sárgarépa
25 dkg fagyasztott zsenge borsó
pár levél menta
Elkészítés:
Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd az apróra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát 4-5 perc alatt puhára pároljuk benne. Vigyázzunk, meg ne égjen, hiszen akkor a fokhagyma megkeseredik.
Hozzáadjuk a csíkok vágott sonkát, csirkemellet és a felkockázott sárgarépát. 2 percig így pirítjuk, majd nagy lángon hozzáadjuk az alaplét, és forralni kezdjük. Ha már forr, hozzáadjuk a tésztát , 8 percig főzzük és csak a végén adjuk hozzá a papír vékonyra vágott cukkini szeleteket és a zsenge zöldborsót. 3 percig főzzük így! Ne tovább!
A friss roppanós borsók és a cukkini annyira feldobja ezt a receptet, hogy garantált lesz a siker. A menta összezúzott levele csak megkoronázza ezt a finom levest.
Aki szigorú diétát tart, az készítse el levestészta nélkül. Dúsíthatja karfiollal, brokkolival, burgonyával, petrezselyemmel.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: